Boek
Nederlands

Het bleekblauwe handschrift van een vrouw

Franz Werfel (auteur), Mark Rummens (vertaler)
+1
Het bleekblauwe handschrift van een vrouw
×
Het bleekblauwe handschrift van een vrouw Het bleekblauwe handschrift van een vrouw

Het bleekblauwe handschrift van een vrouw

Genre:
In het Wenen van de jaren dertig, kort voor de 'Anschluss' bij nazi-Duitsland, wordt een hoge staatsbeambte geconfronteerd met een vergeten liefdesrelatie met een jonge Joodse vrouw.
Titel
Het bleekblauwe handschrift van een vrouw
Auteur
Franz Werfel 1890-1945
Vertaler
Mark Rummens
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Eine blassblaue Frauenschrift
Uitgever
Antwerpen: Uitgeverij Vrijdag, 2016 | Andere uitgaves
139 p.
ISBN
9789460014581 (hardback)

Besprekingen

Deze uitstekend vertaalde novelle van Franz Werfel (1890-1945) begint met een voorwoord van de vertaler, waarin hij leven en werk van deze schrijver schetst. Werfel was afkomstig uit de Praagse Joods-Duitstalige elite (Kafka) in het toenmalige 'K&K' Oostenrijk. Zijn echtgenote was de Weense ‘femme fatale’ Alma Mahler, die hem op hun vlucht voor de nazi’s en tijdens hun ballingschap in de VS in zijn prozawerk stimuleerde. De novelle speelt in de jaren dertig, kort voor de ‘Anschluss’ bij het Duitse Rijk. Leonidas is een zelfingenomen hoge staatsbeambte die rijk getrouwd een rustig maar kinderloos leven leidt. Als hij plotseling per brief in een bekend handschrift geconfronteerd wordt met een vergeten liefdesrelatie met de jonge Joodse Vera maakt zich grote onrust van hem meester. Werfel beschrijft indringend, met Leonidas als vertegenwoordiger van de Weense standenmaatschappij, de opkomende Jodenhaat en de maatschappelijke lafheid. Vera fungeert als aanklager van de alom heersende verw…Lees verder

Over Franz Werfel

Franz Werfel (Praag, 10 september 1890 - Beverly Hills, 26 augustus 1945) was een Oostenrijks schrijver en dichter. Vooral bekend is zijn roman De veertig dagen van de Musa Dagh (1933, oorspr. Die vierzig Tage des Musa Dagh), waarin de massamoord van 1915 op de Armenen door de Turken wordt verhaald.

Leven

Werfel werd in 1890 als zoon van de welvarende joodse handschoenfabrikant Rudolf Werfel en zijn vrouw Albine Kussi geboren in het Tsjechische Praag.

Hij studeerde in Praag, Leipzig en Hamburg. Uit de tijd in Praag stamt zijn vriendschap met Max Brod en Franz Kafka, die beiden behoorden tot de Praagse Kring. Na zijn militaire dienst werkte hij van 1911 tot 1914 als lector bij de uitgeverij Kurt Wolff in Leipzig. Hier startte hij, met Walter Hasenclever en Kurt Pinthus, de expressionistische reeks Der jüngste Tag (1913–1921). Hij nam deel aan de Eerste Wereldoorlog (1915–1917) en vestigde zich daa…Lees verder op Wikipedia