Aldus sprak Zarathoestra

Friedrich Nietzsche (auteur), Wilfred Oranje (vertaler)
Visionaire spreuken van een gefingeerde Perzische wijsgeer. Nietzsche beschrijft drie stadia die de mens bij zijn ontwikkeling doorloopt, het eindstadium is het worden van de Übermensch.
Onderwerp
Cultuurfilosofie
Titel
Aldus sprak Zarathoestra / Friedrich Nietzsche ; vert. Wilfred Oranje
Auteur
Friedrich Nietzsche 1844-1900
Vertaler
Wilfred Oranje
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Also sprach Zarathustra
Editie
Voll. herz. ed., 2de oplage
Uitgever
Amsterdam: Boom, 2015 | Andere uitgaven
327 p.
ISBN
9789085062103 (hardback)

Andere formaten:

Andere talen:

Besprekingen

Dit boek is uniek in de geschiedenis van de wijsbegeerte, zo niet vanwege de wijsgerige diepgang, dan toch in elk geval vanwege het volstrekt eigen gebruik van de taal. Bewust archaïserend, als was hij een profeet uit het Oude Testament, spreekt Nietzsche door de mond van Zarathoestra de mensheid toe. Tachtig duistere en zwaarbeladen toespraken over uiteenlopende onderwerpen, onder meer over de Übermensch en over de Ewige Wiederkehr. De vertaling, eerder verschenen in 1996, is voor deze uitgave grondig en uitermate zorgvuldig herzien: chapeau. De vormgeving is van vergelijkbaar niveau.

Over Friedrich Nietzsche

Friedrich Wilhelm Nietzsche ([ˌfʁiːdʁɪç ˈniːt͡ʃə]?,  Duitse uitspraak (info / uitleg); Röcken, 15 oktober 1844 – Weimar, 25 augustus 1900) was een Duits filosoof, cultuurcriticus, componist, dichter en filoloog die wordt beschouwd als een van de invloedrijkste moderne denkers.

Levensloop

De jonge Nietzsche

Nietzsche werd geboren in de plaats Röcken nabij Leipzig dat destijds bij Pruisen behoorde. Hij was de zoon van Karl Ludwig Nietzsche, een dominee die op 30 juli 1849 overleed. In 1850 verhuisde de familie naar Naumburg. Nietzsches zus Elisabeth, die na zijn dood een belangrijke rol speelde bij de receptie van zijn werk, was twee jaar jonger. Hij bracht het grootste deel van zijn vroege jeugd door tussen vijf vrouwen: zijn moeder Franziska, zijn jongere zus Elisabeth, zijn grootmoeder van moederskant, en twee ong…Lees verder op Wikipedia