Boek
Nederlands

Aurelia, of De droom en het leven

Gérard De Nerval (auteur), J.M. Vermeer-Pardoen (vertaler), Peter Van Hugten (illustrator)
Autobiografisch relaas van een toenemende obsessie met een overleden geliefde.
Titel
Aurelia, of De droom en het leven
Auteur
Gérard De Nerval
Vertaler
J.M. Vermeer-Pardoen
Illustrator
Peter Van Hugten
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Aurelia, ou Le rêve et la vie
Uitgever
Amsterdam: Van Gennep, 2015 | Andere uitgaves
101 p. : ill.
ISBN
9789461643513 (paperback)

Besprekingen

In zijn laatste werk uit 1855 beschrijft Gérard de Nerval (1808-1855) op aanraden van zijn behandelend geneesheer opnieuw de obsessie voor de verloren geliefde Jenny Colon, die hij Aurélia zal noemen, en zijn hoop vergeving te vinden voor het onrecht dat hij haar heeft aangedaan. Als een Orpheus op zoek naar zijn Eurydice daalt hij af naar de hel van zijn hallucinaties om sleutels te vinden voor redding in zijn deplorabele toestand. Vooral is dit indrukwekkende relaas over de waanzin, geschreven door een ervaringsdeskundige die zijn nachtmerries in klaarwakkere toestand kon beschrijven, een tragisch zelfportret: de rusteloos door Parijs dolende dichter, die in geen enkele kliniek rust vindt, door zijn vrienden niet getroost kan worden en onherroepelijk afstevent op een tragische dood. Mooi geïllustreerde en uitstekend vertaalde uitgave.

Over Gérard De Nerval

Gérard de Nerval, pseudoniem van Gérard Labrunie, (Parijs, 22 mei 1808 - aldaar, 26 januari 1855) was een Franse dichter en schrijver.

Biografie

Jeugd

Gérard de Nerval was een zoon van de legerarts Étienne Labrunie en Marie-Antoinette Laurent, dochter van een linnenkoopman uit de rue Coquillière in Parijs. Hij werd geboren op 22 mei 1808, rond 20 uur, in Parijs, in de rue Saint-Martin nr. 96 (tegenwoordig nr. 168). Nadat hij op 23 mei gedoopt was in de kerk van Saint-Merri, werd hij enkele maanden later toevertrouwd aan een voedster in Loisy, in de buurt van Mortefontaine, in de Valois. Op 8 juni daaropvolgend nam zijn vader als adjunctlegerarts dienst in het Grande Armée van Napoleon, werd daar al snel bevorderd tot legerarts en op 22 december gedetacheerd bij het Rijnleger. Zijn moeder die haar man gevolgd was op Napoleons Russische veldtocht stierf op 29 november 1810 in Glogau in Silez…Lees verder op Wikipedia