Boek
Nederlands

Dwaallichten

Gerda Blees (auteur)
Dichtbundel over levensthema’s met een onderliggende vraag naar de zin van het menselijk bestaan.
Titel
Dwaallichten
Auteur
Gerda Blees 1985-
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Podium, © 2018
61 p.
Aantekening
Debuut Bevat cycli: Waarom of waar; B; Volwassen vormen; De lichtdrager; Dwaallichten
ISBN
9789057598883 (paperback)

Besprekingen

Deze jonge, vrij onbekende schrijfster (1985) debuteerde met een korte verhalenbundel en schreef onder meer gedichten en verhalen in literaire tijdschriften als ‘Tirade’ en ‘Hollands Maandblad’. Ze stond bovendien in de finale van het NK Poetry Slam. De bundel is, na een inleidend gedicht, opgedeeld in vijf verschillende delen met afzonderlijke titels. Aan het slot bevindt zich een overzichtelijke inhoudsopgave. De thema’s in de gedichten zijn vrij divers, met als gemene deler een verwijzing naar existentiële vragen. De gedichten zijn toegankelijk, down-to-earth geschreven en hebben een overzichtelijke structuur. Achter de verwoording van bekende levensthema’s als bijvoorbeeld de dood, de liefde en vriendschap, schuilt een vraag naar de diepere gronden van ons bestaan. Dat levert interessante gedichten op, die goed te begrijpen zijn, maar zeker niet eenvoudig om werkelijk te bevatten. Begrijpelijk geschreven.

Kijken naar wat er wél is

Janita Monna schrijft wekelijks over poëzie voor Trouw.

Het gevoel dat je kan overvallen als je iets volkomen alledaags een paar seconden langer bekijkt dan je normaal meestal doet. Zeg, het potje jam dat je net op tafel zette. Ineens is dat niet meer gewoon jam, maar valt het uiteen in aardbeien en suiker, in een glazen pot met een papieren etiket, lijm waarmee dat etiket op het potje geplakt zit en een deksel. Ineens is die aardbeienjam een duizelingwekkende wereld op zich. Aan de rest van de spullen op tafel durf je nauwelijks te denken.

Maar als de wereld en alles daarin tot ongeveer in het oneindige in onderdelen te ontleden is, hoe zit het dan eigenlijk met de mens, vraagt Gerda Blees zich af in haar debuutbundel 'Dwaallichten'.

(...) En ik vraag je / of wij maar gewoon een toevallige verzameling / zijn van moertjes en boutjes in de hand van iemand die / misschien wel nooit van plan was om een werkend apparaat / van ons te maken.

Met die bundel is Blees, die eerder al verhalen publiceerde, genomineerd voor de …Lees verder