Boek
Nederlands

Witte onschuld : paradoxen van kolonialisme en ras

Gloria Wekker (auteur)

Witte onschuld : paradoxen van kolonialisme en ras

Gloria Wekker (auteur)
Onderzoek naar rassentegenstellingen in Nederland en de samenhang daarvan met het koloniale verleden en slavernij.
Titel
Witte onschuld : paradoxen van kolonialisme en ras
Auteur
Gloria Wekker
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
White innocence : paradoxes of colonialism and race
Uitgever
Amsterdam: Amsterdam University Press, 2020
343 pagina's : illustraties
ISBN
9789462984776 (paperback)

Besprekingen

Dit boek verscheen eerder in de Verenigde Staten. In het boek onderzoekt Gloria Wekker (1950) de vraag waarom 'ras' in Nederland zoveel reacties oproept. Wekker komt tot de conclusie dat er sprake is van een 'zelffeliciterend beeld' waarin de blanken niets te maken zeggen te hebben met de slavernij en ons koloniale verleden, laat staan de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog. Maar, stelt Wekker, er is een verband tussen het één en het ander: de preoccupatie met ras en de ontkenning van de geschiedenis. Het koloniale denken heeft in Nederland geleid tot superioriteitsdenken, narcisme en grootheidswaan. Juist door dit te ontkennen blijkt hoe diepgeworteld het racisme in Nederland blijkbaar is. Alle tijd dus om het culturele archief van kolonialisme te onderzoeken. Een belangwekkende bijdrage aan de toenemende discussie in Nederland ten aanzien van integratie. Met een enkele zwart-witfoto, eindnoten, literatuurlijst en register. De auteur ontving de Joke Smitprijs 2017 voor haa…Lees verder

Over Gloria Wekker

CC BY 3.0 - Foto van/door De Balie Amsterdam

Gloria Daisy Wekker (Paramaribo, 13 juni 1950) is een Surinaams-Nederlandse antropologe, gespecialiseerd in genderstudies, Caribische studies, en de bestudering van seksualiteit, etniciteit en postkolonialisme. Wekker staat bekend om haar werk over racisme in Nederland en intersectioneel denken in het feminisme. Zij is emeritus hoogleraar sociale en culturele antropologie aan de Universiteit Utrecht.

Biografie

Wekker werd geboren in Paramaribo en verhuisde in 1951 met haar familie naar Nederland. Ze begon aanvankelijk in Nijmegen aan een studie rechten, maar ging uiteindelijk culturele antropologie studeren aan de Universiteit van Amsterdam. Ze haalde in Amsterdam in 1981 haar doctoraal, met als specialisaties het Caribisch gebied, vrouwenstudies en klinische psychologie. Haar oudere broer Herman Wekker werd hoogleraar Engels in Groningen.

Carrière

In 19…Lees verder op Wikipedia