Boek
Nederlands

Het grote slaap-boek

+1
Het grote slaap-boek
×
Het grote slaap-boek Het grote slaap-boek

Het grote slaap-boek

Doelgroep:
Vanaf 0-2 jaar
Als Jos heeft gezien hoe allerlei dieren slapen, vindt hij zijn bed vol knuffels zo gek nog niet. Prentenboek met eenvoudige, grove illustraties in kleur. Vanaf ca. 2 jaar.
Onderwerp
Slapen
Titel
Het grote slaap-boek
Auteur
Guido Van Genechten
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Clavis, 2003
[26] p. : ill.
ISBN
9789068228250

Besprekingen

Kleine Jos wil nog niet naar bed. Maar Jos kijk eens, er zijn heel wat dieren die 's avonds ook gaan slapen. Sommige slapen op hun buik in de modder, andere slapen op hun rug in het gras. Er zijn er die rechtop slapen onder een boom. En je hebt er die ondersteboven aan het plafond gaan hangen om te slapen. Op elke dubbele pagina zie je een leuk getekend slapend beest: de suffende krokodil, de met een brede glimlach hangende vleermuis, en... op het einde ligt een tevreden Jos met zijn knuffels in zijn bed. Guido van Genechten tovert met enkele zinnen en een paar eenvoudige tekeningen kleuters en peuters in slaapstemming. De prille lezer kan de zinnetjes zelf lezen. Je zag allicht nog nooit een neushoorn op zijn rug met zijn poten omhoog slapen, maar het gaat hem niet om overdracht van kennis over het dierlijk slaapgedrag, gewoon om fijne slaapinspiratie. [Hilde Vervaecke]
Zoals veel peuters wil Jos ’s avonds nog niet naar bed. In een doorlopende zin toont de schrijver/illustrator negen dieren die allemaal op een andere manier slapen, b.v. de krokodil op zijn buik in de modder en de vleermuis ondersteboven. Sommige houdingen zijn biologisch niet te verantwoorden, zoals de neushoorn op zijn rug. Krachtig opgezette illustraties in gemengde techniek, verf en collage (hier en daar schemert krantenpapier door de verf), elk over twee volle pagina’s. Stevige zwarte penseellijnen omranden de vormen in de kleurige, grote vlakken. Summiere tekst in handgeschreven blokletters, essentiële woorden zijn vetter aangezet (hoog in de lucht, in het water, enz.). De sfeer is knus: alle schapen slapen samen uitgestrekt in de wei als grote wolbalen. De tekst richt zich hier en daar direct tot de peuter (tel maar, nat hè). Rondhoofdige Jos is in elk geval overtuigd dat zijn bed met al zijn knuffels zo gek nog niet is. Groot formaat prentenboek met glad, ingenaaid papier. Voo…Lees verder

Over Guido Van Genechten

Guido Van Genechten (Mol, 19 augustus 1957) is een Vlaamse auteur en illustrator. Guido Van Genechten is wereldwijd bekend met zijn prentenboeken.

In 1995 verscheen In het donker het eerste in een inmiddels omvangrijke reeks prentenboeken voor peuters en kleuters. Het bekendste figuurtje door hem ontworpen is waarschijnlijk het konijntje met het slap oortje Rikki.

Guido Van Genechten studeerde typografie en werkte jarenlang in de grafische sector, waar hij vooral bezig was met lay-out en montage. Intussen volgde hij lessen tekenen, schilderen, grafiek en fotografie aan de kunstacademie van Mol.

Zijn prentenboeken verschenen in vele talen. In 2010 is zijn prentenboek Wiebelbillenboogie prentenboek van het jaar 2010 en staat centraal in de Nationale Voorleesdagen.

Bibliografie

Kijk je mee

  • Tamme beestjes (Clavis)
  • Wilde beestjes (Clavis)

Max