Boek
Nederlands
Harpie weet niet goed wie ze is en wat ze wil. Met de duivel als haar metgezel en raadgever stelt ze zichzelf een ultimatum.
Titel
Harpie
Auteur
Hannah Van Binsbergen 1993-
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Pluim, 2020
175 p.
ISBN
9789492928689 (paperback)

Besprekingen

Harpie weet niet zo goed wat ze met haar leven aan moet. Ze is begin twintig, woont op kamers en is gestopt met haar studie, maar dat weten haar ouders niet. Haar vriend heeft haar verlaten, haar enige metgezel is de duivel met wie ze veel gesprekken voert, die ook uitgeschreven zijn. Om toch geld te verdienen, dwingt ze zichzelf te gaan werken als receptioniste overdag. Maar als tegenhanger als erotische gezelschapsdame ’s avonds en ’s nachts. Het boek bevat enkele expliciet beschreven seksscenes. Maar ook filosofische vragen over ethiek en moraliteit en hier en daar een vleug humor. Het boek bevat korte hoofdstukken met titels als Sint Derdengelden, Ongezellig, Contraceptie en De zwarte motor. Debuutroman van Van Binsbergen (1993) die filosofie studeerde en met haar dichtbundel 'Kwaad gesternte' (2016) de VSB poëzieprijs won.

Harpie wil niet leven, misschien

Het prozadebuut van bejubeld dichter Hannah van Binsbergen valt tegen.

'Harpie' begint met bloederige polsen en een dialoog met de duivel: zijn of niet zijn, dat is de vraag, de enige die ertoe doet. Of zoals Satan tegen Harpie zegt: "het besluit dat zal bepalen of je beter kunt leven of beter dood kunt zijn."

Dichter Hannah van Binsbergen zet hoog in door haar prozadebuut te bouwen op loodzware thema's als zelfmoord, zelfdestructie, identiteit en eenzaamheid. En dan zijn de verwachtingen ook nog eens groot: met haar debuutbundel 'Kwaad gesternte' won Van Binsergen direct de VSB-poëzieprijs. Talent, kennis en kunde zijn bij deze afgestudeerde filosoof en dichter voldoende aanwezig, toch is 'Harpie' een matige roman. De weerzin om te leven werd recent beter en geestiger beschreven in de roman 'Mijn jaar van rust en kalmte' van de Amerikaanse schrijver Ottessa Moshfegh.

Harpie is een eenzaam meisje met littekens door de verwondingen die ze zichzelf toebracht. Ze is ervan overtuigd dat haar verdriet de oorzaak is van haar eenzaamheid. …Lees verder

Over Hannah Van Binsbergen

Hannah van Binsbergen (Haarlem, 1993) is een Nederlandse dichteres. Van Binsbergen woont en werkt in Amsterdam.

Op 13-jarige leeftijd raakte Van Binsbergen geïnspireerd door het werk van dichter Hans Lodeizen. Zij studeerde filosofie aan de Universiteit van Amsterdam.

In 2016 verscheen bij uitgeverij Atlas Contact haar debuut Kwaad gesternte. Voor deze dichtbundel won zij in 2017 de VSB Poëzieprijs. Zij was de jongste dichteres die deze prijs won.

Van Binsbergen schreef begeleidende gedichten voor een bibliofiele uitgave van naar het Nederlands vertaalde gedichten van het Russische wonderkind Nika Toerbina (1974-2002), dat verscheen bij uitgeverij Vleugels onder de titel Mijn leven is een schetsblad. In opdracht van het Letterenfonds en de VPRO schreef zij het hoorspel Nika.

In de zomer van 2019 was van Binsbergen tweemaal te zien in het programma De Slimste Mens. Haar romandebuut Harpie is uitgebracht op 27 februari 20…Lees verder op Wikipedia