Boek Meertalig

Made in Belgium

Harry Gruyaert (fotograaf), Hugo Claus (auteur)

Made in Belgium

Harry Gruyaert (fotograaf), Hugo Claus (auteur)
Kleurenfoto's uit de periode 1975-1990.
Titel
Made in Belgium / foto's Harry Gruyaert ; tekst Hugo Claus
Fotograaf
Harry Gruyaert
Auteur
Hugo Claus
Taal
Meertalig
Uitgever
Paris: Delpire, 2000
90 p. : ill.
Aantekening
Met Nederlandse en Franse teksten
ISBN
90-234-3936-8

Besprekingen

Eerste fotoboek van de Vlaamse fotograaf over zijn eigen land. Hugo Claus levert korte poëtische commentaren bij de 74 beelden die Gruyaert in de periode 1975-1990 maakte. De kleurenfoto's tonen Belgen op straat, in disco's, cafés en metrostations. Vanuit banale situaties roepen ze haast surrealistische beelden op: mensen voor geschilderde zeegezichten of in decors van kermissen. Het traditionele België treedt naar voren in verkleedpartijen en optochten. Gezichten zijn vaak niet te zien. De fotograaf legde een 'veramerikaniseerd' land in diepe, opdringerige kleuren vast, waardoor een enigszins triest beeld ontstond. Claus' tekstjes versterken die indruk nog eens. De fotograaf is lid van het fameuze fotoagentschap Magnum en werkt veel buiten België, zoals in Marokko. De foto's zijn, zonder inleiding, fraai op oblongpagina's gedrukt. Achterin staan biografieën van fotograaf en schrijver. Het boek is een persoonlijk, sfeervol en hoogstaand beeldverslag.

Over Harry Gruyaert

Harry Gruyaert (Antwerpen, 25 augustus 1941) is een Belgisch fotograaf. Hij is sinds 1981 aangesloten bij Magnum Photos.

Biografie

Harry Gruyaert studeerde van 1959 tot 1962 aan het Institut national de radioélectricité et cinématographie (INRACI) in Brussel. Na de opleiding begon hij een carrière in de televisie- en modewereld, tot hij zich eind jaren 60 aan de fotografie wijdde. Hij ging naar New York en vervolgens Londen, waar hij zijn belangrijke reeks aanvangt: TV Shots.

In 1969 maakte hij een reis naar Marokko. Parallel met talloze reizen voor verschillende reportages begon hij vanaf het begin van de jaren 70 tot aan het einde van de jaren 80 een persoonlijk werk over België. In 1976 won hij de Kodak-prijs. In 1981 werd hij geassocieerd lid van Magnum Photos. In 1986 verkreeg hij volwaardig lidmaatschap. Sinds de jaren 2000 werkt hij met digitale fotografie.

Lees verder op Wikipedia