Boek
Duits

Die verlorene Ehre der Katharina Blum, oder Wie Gewalt entstehen und wohin sie führen kann

Heinrich Böll (auteur)

Die verlorene Ehre der Katharina Blum, oder Wie Gewalt entstehen und wohin sie führen kann

Een jonge huishoudster wordt verliefd op een door de politie gezochte man en raakt in conflict met de Duitse boulevardpers.
Titel
Die verlorene Ehre der Katharina Blum, oder Wie Gewalt entstehen und wohin sie führen kann
Auteur
Heinrich Böll
Taal
Duits
Uitgever
München: Deutscher Taschenbuch Verlag, 2001
145 p.
ISBN
3-423-01150-5 9783423011501 (paperback)
Andere talen:

Besprekingen

Deze novelle uit 1974 is Bölls (inmiddels klassiek) literair antwoord op het feit dat de West-Duitse overheid uitging van connecties tussen de schrijver en de RAF-terroristen en dit 'feit' volledig werd uitgebuit door de Bild-Zeitung, hetgeen ook indrukwekkend blijkt uit de tien jaar later geschreven epiloog. De onopvallende, jonge huishoudster Katharina Blum wordt tijdens een carnavalsfeest spontaan verliefd op de door de politie gezochte radicale activist Ludwig Götten. Tijdens een politie-inval in haar woning helpt zij Ludwig om te vluchten, raakt zelf in de molens van het politieapparaat en wordt slachtoffer van de meedogenloze methodes van de op sensatie beluste 'De krant'. Katharina ondergaat een metamorfose en begaat zelfs een moord. Stilistisch is de novelle haast een met reflecties en terugblikken voorzien chronologisch rapport, waarmee Böll de kilte van machtsmechanismen onderstreept, die de vangarmen uitsteken naar een in beginsel apolitieke, conformistische en volledig in…Lees verder

Over Heinrich Böll

CC BY-SA 3.0 de - Foto van/door
Hoffmann, Harald

Heinrich Theodor Böll (Keulen, 21 december 1917 – Langenbroich, 16 juli 1985) was een van Duitslands belangrijkste schrijvers van na de Tweede Wereldoorlog.

Biografie

Böll werd geboren als zoon van een meubelmaker van hoofdzakelijk kerkmeubilair en groeide op in een liberale, katholieke en pacifistische familie. Hij weerstond succesvol de verleiding om zich aan te sluiten bij de Hitlerjugend tijdens de dertiger jaren. De nazi's waren aan de macht en Böll werd meermaals opgeschrikt door de radicale manier waarop artiesten en schrijvers werden vervolgd en monddood gemaakt. De stuitende tonelen van inquisitionele boekverbrandingen zouden hem zijn leven lang bijblijven en zijn streven naar vrije meningsuiting steeds weer voeden.

Hij werkte eerst in een boekhandel en studeerde toen Duits aan de universiteit van Keulen. Hij diende in de Wehrmacht en streed in Nederland, Frankrijk, Roemenië, Hongarije en de Sovjet-Unie. Böll raa…Lees verder op Wikipedia