Boek Nederlands

Julien Schoenaerts

Herman Selleslags (fotograaf), Wim Van Gansbeke (auteur)
+1
Julien Schoenaerts
×
Julien Schoenaerts Julien Schoenaerts

Julien Schoenaerts

Herman Selleslags (fotograaf), Wim Van Gansbeke (auteur)
Fotoboek over de Vlaamse acteur (1925- ).
Titel
Julien Schoenaerts / foto's Herman Selleslags ; tekst Wim Van Gansbeke
Fotograaf
Herman Selleslags
Auteur
Wim Van Gansbeke
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Unesco-Centrum Vlaanderen, 2003
73 p. : ill.
ISBN
90-6445-322-5

Besprekingen

De fotograaf Herman Selleslags en de schrijver Wim van Gansbeke hebben in opdracht van het UNESCO Centrum Vlaanderen een fascinerend fotoboek over het theatermonument Julien Schoenaerts samengesteld. Drieëndertig verstilde momenten in zwart-wit worden vergezeld van korte tekstjes. Het zijn geen letterlijke, maar vrije vertalingen van de beelden: woordelijke impressies van fotografische impressies van een dramatische impressie die een vertaling is van een toneeltekst. Selleslags en van Gansbeke slagen erin om beeld en woord tot een geheel te laten versmelten. Tegelijkertijd nodigen zij door de losse associaties tussen beide media de lezer uit om zelf een ontmoeting met de beelden aan te gaan. De lezer krijgt zo geen kant-en-klare handleiding tot de acteur en persoon Schoenaerts aangeboden, maar wordt uitgedaagd om al dwalend tussen de fragmenten met hem kennis te maken. In hun 'Onverantwoorde verantwoording' benadrukken de fotograaf en de schrijver dat de foto's niet volgens een chrono…Lees verder
Het UNESCO Centrum Vlaanderen publiceert een tijdschrift, en nr. 49 daarvan verschijnt bij gelegenheid van de speciale viering rond acteur Julien Schoenaerts in augustus 2003. Want ook theater hoort bij het cultureel erfgoed dat UNESCO onder meer beschermt. Julien Schoenaerts (*1925) debuteerde in 1951 (bij de KNS te Antwerpen), is inmiddels niet meer actief maar heeft toch bijna 50 jaar geacteerd. Daarbij spraakmakende rollen, met een duidelijke voorkeur voor het "zware" toneel en gespecialiseerd in schitterende uitvoeringen van Beckett (Wachten op Godot, Eindspel, Krapps laatste band). In dit nummer zijn 33 zwartwitfoto's geplaatst, die min of meer chronologisch een beeld geven van de acteur Julien Schoenaerts. De begeleidende tekst is euforisch en quasi-poëtisch, maar veel minder 'sprekend' dan de fraaie beelden. Julien Schoenaerts verdient zo'n speciaal nummer, maar meer dan een dankbare (en trechte) lofzang is dit nummer niet. Paperback; 25 x 20 cm.

Over Herman Selleslags

Herman Selleslags (Antwerpen, 1938) is een Belgisch fotograaf.

Selleslags is een zoon van fotograaf Rik Selleslags. Zijn onderwerpen variëren van sport, theater, showbusiness, literatuur en feesten tot mensen in hun doen en laten.

Werk

Selleslags fotografeerde ruim een halve eeuw nationale en internationale gebeurtenissen. Zijn foto's zijn dan ook historische documenten, voornamelijk in zwart-wit, soms in kleur. Hij werkt in bijna alle omstandigheden met het beschikbare licht en gebruikt zelden flitslicht.

Zijn opdrachtgevers waren onder meer het Belgische Humo en het Nederlandse Vrij Nederland, maar ook Knack, Die Zeit en de Volkskrant deden beroep op de beelden van de Antwerpse fotograaf.

Daarnaast is er het "vrije" werk: foto's die niet in opdracht werden gemaakt, maar uit persoonlijke belangstelling ontstonden.

Selleslags beperkte zich niet tot één deelgebied van de f…Lees verder op Wikipedia