Boek
Nederlands

Het leven zoals het was : de jaren '50, '60, '70 en '80 in België

Huis van Alijn (auteur)

Het leven zoals het was : de jaren '50, '60, '70 en '80 in België

Impressie van het huiselijk leven in Belgie͏̈ in de tweede helft van de twintigste eeuw, aan de hand van afbeeldingen in kleur van allerlei (gebruiks)voorwerpen, gegroepeerd rondom thema's als speelgoed, televisie, mode, keuken, huiskamer etc.
Titel
Het leven zoals het was : de jaren '50, '60, '70 en '80 in België
Auteur
Huis van Alijn (Gent)
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2009 | Andere uitgaves
399 p. : ill.
ISBN
9789020986952 (paperback)

Besprekingen

Het leven zoals het was doet denken aan de ondertussen bekende reeks over de jaren '50 t.e.m. de jaren '80 van het Vlaamse Huis van Alijn in Gent, dat verschillende tentoonstellingen wijdde aan een aantal decennia. Hun vier catalogi bij de tentoonstellingen zijn nu gebundeld in één dik exemplaar dat je onderdompelt in veertig jaren huisvlijt, jeugdbewegingen, speelgoed, schoolleven enz.

Marc Reynebeau schreef een uitstekend woord vooraf, waarin hij filosofeert over de rol van dingen ('artefacten') in ons leven. Hij vertrekt van het bekende Madeleine-koekje van Marcel Proust om ons bewust te maken van de wereld die schuilt achter de dingen. We hebben alleen een trigger nodig om ons terug te gooien in de tijd en de geuren, kleuren en gevoelens komen weer helemaal tot leven...Verder denkt Reynebeau na over het feit dat we erg selectief zijn in wat we in onze herinneringen meedragen. Omdat vele voorwerpen uit dit boek zo banaal en alledaags lijken, zijn ze haast uit onze her…Lees verder
In de afgelopen jaren publiceerde het Gentse Huis Van Alijn, een museum met gebruiksvoorwerpen uit het recente verleden, een reeks afzonderlijke boeken over de jaren vijftig tot en met tachtig. Dit dikke boek schetst een totaalbeeld van al die periodes. De opzet is dezelfde als in de andere boeken: in een zestiental hoofdstukken krijgen we een wirwar van kleurenfoto's die tal van gebruiksvoorwerpen tonen. Dat alles gaat vergezeld van korte introducties per thema en annotaties die de voorwerpen in de tijdgeest plaatsen. Na een inleiding door historicus Marc Reynebeau volgen hoofdstukken over levensmiddelen, speelgoed, entertainment, schoonmaakproducten, kleding, interieur etc. Elk hoofdstuk is chronologisch opgebouwd, zodat de lezer ook een aantal opvallende evoluties kan ontwaren. Een dieper inzicht in de sociaal-economische, culturele of politieke context biedt dit boek niet, maar de foto's schetsen wel een veelzeggend beeld van de opkomst van het consumentendom in België. Bovenal zo…Lees verder

Over Huis van Alijn

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Lalieka

Het Huis van Alijn is een museum in de Belgische stad Gent. De collectie belicht het dagelijkse leven in de 20e eeuw. Het museum is gevestigd in het Kinderen van Alijnshospitaal, een voormalig godshuis.

Geschiedenis van het hospitaal

De familie Rijm stichtte in 1363 het godshuis als zoenoffer na een twist met dodelijke afloop tussen de families Alijn en Rijm. Graaf Lodewijk van Male besliste dat de familie Rijms een som van 200 pond parisi aan de familie Alijn moest betalen. Hij werd mede-initiatiefnemer en beschermheer van het hospitaal.

Bij opname in het hospitaal moest de patiënt zijn onroerende goederen afstaan, zijn roerende mocht hij behouden.

Tijdens de 16e eeuw kreeg het huis zijn huidige vorm: een toegangspoort en acht huisjes aan de straatkant en zestien driekamerwoningen rond het binnenplein. De laatgotische Sint-Catharinakapel werd tussen 1543 en 1546 gebouwd.

Lees verder op Wikipedia