Boek
Nederlands

Onomkeerbaar

Ines Nijs (auteur)
Een 18-jarig vaderloos meisje zoekt en ontdekt haar afkomst.
Titel
Onomkeerbaar
Auteur
Ines Nijs 1968-
Taal
Nederlands
Uitgever
Haarlem: In de Knipscheer, 2020
222 p.
ISBN
9789062657759 (paperback)

Besprekingen

Onomkeerbaar

Eerste zin. Ooievaars brengen geluk.

Omdat Zoé geen vader heeft en haar moeder als poetshulp in een lokaal hotel onregelmatige uren klopt, wordt ze op internaat gestuurd. We schrijven jaren zeventig, toen leerlingen nog oxo speelden, nonnen hun leerlinges een plastic broek aantrokken wanneer ze ongesteld werden en de Italiëreis nog het hoogtepunt was van iedere middelbareschoolopleiding. En dat laatste al helemaal voor Zoé, die als een kleine detective heeft uitgevogeld dat ze wel degelijk een vader heeft en dat die in Firenze woont. Ze heeft zelfs zijn adres. Tijdens de schoolreis wil ze daarom ontsnappen, hem verrassen met haar verschijning en misschien wel bij hem blijven.

‘Vaderloze dochters van vondelingen zijn vroege vogelaars’, fluistert klasgenote Helga Zoé in het oor, en laat nu een van de eerste zaken die het meisje over haar moeder te weten komt toch wel zijn dat ze gevonden werd op de keldervloer van het hotel waar ze werkt. Het levert een extra verhaallijn vol …Lees verder

Ines Nijs (1968, filoloog en freelance redacteur) debuteert zeer overtuigend met deze roman over coming of age van de 18-jarige Zoé Veneur. Als vaderloos kind, opgroeiend in een katholiek internaat, zoekt zij antwoord op het geheim dat haar afstandelijke moeder en de internaatszuster Godelieve over haar afkomst angstvallig bewaren. Zoés groei naar volwassenheid gaat gelijk op met een verbeten zoektocht naar haar vader en de acceptatie dat zij anders is dan haar klasgenoten. Nijs vertelt in mooie toegankelijke taal een realistisch verhaal dat zich heel geleidelijk tot een onverwachte ontknoping ontrolt. Het boek tussentijds wegleggen lukt maar met moeite.