Boek
Nederlands

Beethoven : een biografie

Jan Caeyers (auteur)

Beethoven : een biografie

Titel
Beethoven : een biografie
Auteur
Jan Caeyers
Taal
Nederlands
Editie
Tiende herziene druk
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2019 | Andere uitgaves
699 p., [24] pagina platen : ill.
ISBN
9789403174501 (hardback)

Besprekingen

Lijvige biografie van de componist wiens monumentale werken en levenswandel zijn omgeven door romantische mythes. Beethovens leven is al vele malen op schrift gesteld maar deze biografie die voor het eerst in 2009 verscheen, was de eerste oorspronkelijk Nederlandstalige. De auteur is een Vlaamse dirigent, musicoloog en Beethovenkenner. En schrijver, want alle opgedane kennis wordt zo vaardig en meeslepend verteld dat je niet het gevoel hebt dat je de uitkomsten van een levenslang wetenschappelijk onderzoek aan het lezen bent. Caeyers vertelt boeiend over de maatschappelijke ontwikkelingen in Beethovens tijd, schetst een psychologisch portret van het genie, legt uit waarom Beethoven het kunstenaarschap naar een nieuw niveau tilde en hoe zijn voortschrijdende doofheid van invloed was op zijn muziek. Omdat Caeyers naast musicoloog ook uitvoerend musicus is, worden de inzichten over de muziek in een breed kader gesteld. Een ijkpunt de komende jaren voor een brede groep geïnteresseerden en…Lees verder

Over Jan Caeyers

Jan Caeyers (1953), is een Belgisch musicoloog, dirigent en docent aan de Katholieke Universiteit Leuven. In de stad Wenen, waar hij studeerde en werkte, specialiseerde hij zich in achttiende- en vroeg-negentiende-eeuwse muziek.

In de jaren 1980 startte hij als dirigent en artistiek leider het Nieuw Belgisch Kamerorkest met een groep jonge musici. In 1993 werd dit de Beethoven Academie (1993-2006). Van 1993 tot 1997 was hij ook assistent van Claudio Abbado bij het Gustav Mahler Jeugdorkest, waar hij werkte met onder anderen Bernard Haitink en Pierre Boulez.

Zijn lijvige Beethoven-biografie verscheen in 2009 en werd onder meer in het Duits en het Engels vertaald. Met de expertise die hij opdeed door het schrijven van dit boek, richtte hij in 2010 een nieuw orkest op, Le Concert Olympique. Ook van dit orkest is hij dirigent en artistiek leider.

Publicaties