Boek
Nederlands

Tien argumenten om je sociale media-accounts nu meteen te verwijderen

Jaron Lanier (auteur)
+1
Tien argumenten om je sociale media-accounts nu meteen te verwijderen
×
Tien argumenten om je sociale media-accounts nu meteen te verwijderen Tien argumenten om je sociale media-accounts nu meteen te verwijderen

Tien argumenten om je sociale media-accounts nu meteen te verwijderen

Kritische analyse door de Silicon Valley-pionier van de misère op allerlei gebied die voortkomt uit het gebruik van sociale media.
Titel
Tien argumenten om je sociale media-accounts nu meteen te verwijderen
Auteur
Jaron Lanier
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Ten arguments for deleting your social media accounts right now
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Business Contact, 2018
186 p.
ISBN
9789047012009 (paperback)

Besprekingen

Jaron Lanier is succesvol schrijver, kunstenaar, muzikant en internetvisionair. In zijn laatste boek stelt hij dat juist een leven zonder sociale media ons gelukkiger maakt. Facebook en consorten geven ons het idee meer verbonden te zijn dan ooit, terwijl we in werkelijkheid juist van andere mensen vervreemd raken. Lanier toont aan dat we door het grootkapitaal achter de sociale media zonder het te beseffen steeds meer worden gemanipuleerd. In tien scherpzinnige argumenten fileert Lanier sociale media en alle misère die hieruit voortkomt (denk bijvoorbeeld aan de recente commotie rond fake news). Hij besluit optimistisch met een aanzet tot een meer menselijke manier van online netwerken. Juist omdat Lanier als Silicon Valley-pionier uit het wereldje zelf komt, moet zijn rigoureuze wake-up call serieus worden genomen. Visionair boek over een actueel onderwerp. Sobere uitvoering: softcover, traditionele typografie/lay-out, geen illustraties; met eindnoten. Goed onderbouwd boek met een h…Lees verder

Over Jaron Lanier

CC BY 2.0 - Foto van/door vanz

Jaron Lanier (New York, 3 mei 1960) is een Amerikaans informaticus, componist, beeldend kunstenaar en pionier in het ontwikkelen van virtualrealitytoepassingen. Hij was begin jaren tachtig de oprichter van VPL Research, een bedrijf dat virtualrealityproducten ontwikkelde en op de markt bracht, maar in 1993 failliet ging. In zijn artikel "Digital Maoism" uit 2006 beschreef hij hoe de opkomst van collectieve intelligentie ten koste gaat van de individuele creativiteit. Hij staat kritisch tegenover media als Wikipedia, die in zijn ogen geen waarheden verspreiden, maar slechts de gemiddelde mening van een anonieme massa.

Lanier groeide op in Mesilla (New Mexico) en studeerde aan het New Jersey Institute of Technology, waar hij een eredoctoraat ontving. Hij doceert aan een aantal universiteiten in de Verenigde Staten.

Filosofie en kritiek op het "Web 2.0"…Lees verder op Wikipedia