Boek Nederlands

Niet Miss

Jimmy Kets (fotograaf)
+1
Niet Miss
×
Niet Miss Niet Miss

Niet Miss

Jimmy Kets (fotograaf)
Backstagefoto's van enkele missverkiezingen in Belgie͏̈.
Titel
Niet Miss
Fotograaf
Jimmy Kets
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Leuven: Davidsfonds, 2013
[178] p. : ill.
Aantekening
Catalogus n.a.v. de tentoonstelling te Gent (Museum Dr. Guislain) van 28 februari tot 26 mei 2013
ISBN
9789058269447 (paperback)

Besprekingen

De Belg Jimmy Kets (1979) maakt ongewoon realistische foto’s die het sterkst uit de verf komen in persoonlijke fotoprojecten als Niet Miss, Window Shopping, Brightside, Hotel Kets, Shot in Flanders, Japan, Daydream en Volkscafés, waarvan beelden terug te vinden zijn op zijn website (jimmykets.be). Drie van die projecten groeiden uit tot de publicatie van een boek.  In Brightside (Ludion, 2009) bundelde Kets een zeven jaar lange zoektocht naar zijn persoonlijke stijl en thematiek: ‘Terwijl veel al dan niet gewild artistieke fotografie vooral sfeervolle of met boodschappen geladen aspecten van de realiteit toont, heeft Kets aandacht voor wat schijnbaar geen aandacht waard is. Hij wendt zijn blik af van het spel en kijkt naar het decor, of naar de spelers op een moment waarop ze niet "officieel" in beeld zijn. Hij fotografeert in harde kleuren, die niet door warm licht verzacht of veraangenaamd worden, maar met flitslicht wo…Lees verder
Het fenomeen missverkiezingen is een populair gebeuren. De fotograaf kreeg toegang tot de backstage van deze evenementen met vooral een lokale context in België. De foto's tonen dat er hard gewerkt wordt om op het podium mooi voor de dag te komen. Haar in krul brengen, bibberend staan wachten in bikini, het draaiboek nog even doornemen, samen een warming-up. Ook beelden van steun van familie/vrienden en onder elkaar - hoewel concurrenten voor de titel - een goede sfeer komen in beeld. Daarnaast de omgeving, vaak een sporthal of gemeenschapsruimte, met de details zoals een wirwar van kabels, geïmproviseerde trapjes, aan de kant gezette attributen, planten en achtergelaten wegwerpartikelen. Er zijn tachtig foto's in kleur van 30x40 tot 13x18cm en een korte inleiding, waarin enkele uitspraken over de motieven van deelneemsters. Het boek geeft op humoristische wijze een leuk sfeerbeeld, waarin zowel ontroerende als relativerende beelden te zien zijn.

Over Jimmy Kets

Jimmy Kets (Lier, 2 juni 1979) is een Belgische fotograaf.

Kets begon zijn carrière als persfotograaf voor de krant De Morgen (2001-2008), die hij later zou inruilen voor De Standaard. Sinds 2007 is hij lid van het Belgische fotoagentschap Reporters, waardoor zijn beelden ook internationaal verspreid worden. Hij is ook bekend van zijn persoonlijke reeksen en oeuvre. Hiertoe behoren onder andere de fotoseries Brightside en Shot in Flanders.

Biografie

Kets volgde zijn opleiding aan Sint Lucas Antwerpen. Hij behaalde er een master in Grafische design en Illustratie. Via zijn afstudeerproject over straatkinderen in Kathmandu in Nepal verkreeg hij een baan als fotograaf bij dagblad De Morgen. Begin 2009 stapte hij na zeven jaar over naar dagblad De Standaard.

In 2009 verscheen zijn eerste fotoboek, Brightside. Dit boek bundelt zeven jaar van Kets' individuele zoektocht naa…Lees verder op Wikipedia