Boek
Nederlands

Wereld en wandel van Michael K

J.M. Coetzee (auteur)
+1
Wereld en wandel van Michael K
×
Wereld en wandel van Michael K Wereld en wandel van Michael K

Wereld en wandel van Michael K

Genre:
Een eenvoudige tuinman ontvlucht met zijn zieke moeder eind jaren '80 Kaapstad, waar de toestand door een burgeropstand onhoudbaar is geworden, en zwerft langs de zelfkant in compleet isolement.
Titel
Wereld en wandel van Michael K
Auteur
J.M. Coetzee 1940-
Uniforme titel
Life and times of Michael K
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Life and times of Michael K
Uitgever
Amsterdam: Cossee, 2005 | Andere uitgaves
222 p.
ISBN
90-5936-108-3

Andere talen:

Besprekingen

Coetzee (1940), die in 2003 de Nobelprijs voor literatuur kreeg en eerder al tweemaal winnaar was van de Booker Prize, is een groot Zuid-Afrikaans romancier. Dit boek werd in 2000, in een grondig herziene vertaling (de vorige versie dateerde van 1984), opnieuw uitgegeven. Het is het verhaal van een miserabele kleurling die probeert zijn weg te vinden, zijn waarden te behouden en niet ten onder te gaan in een Zuid-Afrika dat op het hoogtepunt van de apartheid en de binnenlandse-oorlogswaanzin verkeert. Het is een verhaal dat je niet meer loslaat. De anti-held die niet kan winnen, maar ook geen verliezer wordt. Coetzee schrijft een politieke roman over oorlog en vrede, over menselijke waardigheid, over de verhouding tussen cultuur en natuur. Hij doet dit met grote psychologische precisie en een ongelooflijke verbeeldingskracht. Via Zuid-Afrika analyseert hij de positie van de verdrukten in de wereld en de zogenaamde beschaafde onderdrukkers. Een aangrijpend boek, goed vertaald! Kleine d…Lees verder

Over J.M. Coetzee

CC BY 2.5 - Foto van/door Mariusz Kubik, http://www.mariuszkubik.pl

John Maxwell (J.M.) Coetzee (Kaapstad, 9 februari 1940) is een Australische schrijver en literair vertaler van Zuid-Afrikaanse origine. Op 10 december 2003 werd de Nobelprijs voor Literatuur aan hem uitgereikt. Coetzee wordt beschouwd als een van de belangrijkste schrijvers van deze tijd.

Leven

Het voorgeslacht van Coetzee bestaat voor het merendeel uit naar Zuid-Afrika geëmigreerde 17e-eeuwse Nederlanders. Hij groeide op in een Engelstalige familie, maar spreekt ook Afrikaans (en daarmee redelijk goed Nederlands).

Coetzee studeerde wiskunde en Engels aan de Universiteit van Kaapstad. Begin jaren zestig verhuisde hij naar Groot-Brittannië, waar hij werkte als computerprogrammeur. Zijn ervaringen werden later verwerkt in het boek Youth (2002). Daarna studeerde hij literatuur aan de Universiteit van Texas in Austin en doceerde vervolgens tot 1971 Engels aan de Universiteit van Buffalo (Staatsuniversiteit van New York). I…Lees verder op Wikipedia