Boek
Nederlands

Mijn jaar met Salinger

Joanna Rakoff (auteur), Dennis Keesmaat (vertaler)
Herinneringen van de Amerikaanse journaliste aan de tijd dat ze literair agente was voor de Amerikaanse schrijver J.D. Salinger (1919-2010).
Titel
Mijn jaar met Salinger
Auteur
Joanna Rakoff
Vertaler
Dennis Keesmaat
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
My Salinger year
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Nijgh en Van Ditmar, 2014
263 p.
ISBN
9789038898957 (paperback)

Andere talen:

Besprekingen

Carbonpapier en Martinilunches

Joanna Rakoff werkte een jaar voor het New Yorkse literaire agentschap dat J.D. Salinger, de schuwe schrijver van de klassiekerThe catcher in the rye vertegenwoordigde. Ze schreef er een levendige autobiografie over. Kathy Mathys

Salingeriana: het is de term die we gebruiken voor geruchten en roddels rond de mythische Amerikaanse schrijver. In New York zou hij tussen zwartgeverfde muren hebben geleefd. Jarenlange vriendschappen met uitgevers zou hij hebben verbroken omdat een paperbackeditie hem niet beviel. Hij zou een obsessieve interesse voor macrobiotica hebben gehad en uitgevallen zijn tegen een dorpsgenoot die hem de hand wilde schudden.

Mijn jaar met Salinger is geen biografie van de schrijver; Joanna Rakoff doet geen poging om het troebele water te dreggen op waarheden. Salinger komt terloops het verhaal binnengewandeld. Rakoff toont hem als een best aardige man die te hard schreeuwt aan de telefoon - hij weigerde zijn hoorapparaat te dragen.

In 1942 haalde literair agente Dorothy Olding Salinger binnen bij Harold Ober Associates, door Rakoff simpelweg 'het Agentschap' genoemd. Later nam Phyllis Westberg het vaandel over en het is deze vrouw die in 1996 Rakoffs bazin wordt.

Dictafo…Lees verder

De in 2010 overleden Amerikaanse schrijver J.D. Salinger was een legende. Hij weigerde nog te publiceren en wilde vooral niet in het openbaar treden. Maar zijn lezers en fans bleven hem volgen. Om het contact met de buitenwereld te vermijden liet hij zijn fanmail door een agentschap afhandelen. Joanna Rakoff werkte op dat agentschap en schreef er een geestig boek over. Ze treedt in contact met mensen die Salinger willen spreken of met hem willen corresponderen, meestal met een standaardbrief, maar soms ook met een quasi persoonlijk schrijven, en daar volgen dan weer reacties op. Een enkele lezer gelooft dat Salinger die brieven zelf schrijft. Even schrikt ze als ze op een dag Salinger zelf aan de telefoon krijgt. Het zijn allemaal hilarische gebeurtenissen die tezamen een mooi beeld geven van een literair agentschap en vooral van de wording van een schrijfster, want uiteindelijk begint Rakoff zelf ook fictie te schrijven. Inmiddels is ze een succesvol schrijfster die tevens boeken rec…Lees verder