Boek
Nederlands

Waar je ook gaat, daar ben je : meditatie in het dagelijks leven

Jon Kabat-Zinn (auteur)
+1
Waar je ook gaat, daar ben je : meditatie in het dagelijks leven
×
Waar je ook gaat, daar ben je : meditatie in het dagelijks leven Waar je ook gaat, daar ben je : meditatie in het dagelijks leven

Waar je ook gaat, daar ben je : meditatie in het dagelijks leven

Kabat-Zinn gelooft dat meditatie een belangrijke rol speelt bij stressreductie. Het leert je om te leven in het hier en nu. Hij vertelt hoe je meditatie kunt inbouwen in je dagelijkse leven.
Titel
Waar je ook gaat, daar ben je : meditatie in het dagelijks leven
Auteur
Jon Kabat-Zinn
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Wherever you go, there you are : mindfulness meditation in everyday life
Uitgever
Utrecht: Kosmos, 2021
255 p.
ISBN
9789021551470 (hardback)

Besprekingen

In principe is meditatie een methode om God (of het goddelijke) te bereiken. In de praktijk van westerse alternatieve therapieën is meditatie een middel geworden om zichzelf beter te leren kennen. Hierbij wordt dan gebruikgemaakt van elementen uit de wereldreligies zonder deze religies verder te volgen. Zo ook dit boek. Geïnspireerd door de boeddhistische meditatie vormt de auteur (de grondlegger van mindfulness) een methode om te komen tot een bewust leven, om te komen tot werkelijk zijn, tot een in het hier-en-nu-zijn. Het gaat erom in aandacht te leven en daarin te oefenen. In vele heldere hoofdstukjes worden de diverse aspecten van dit oefenen in gewaar-zijn besproken, aangevuld met suggesties voor praktische oefeningen. Ook worden vele citaten gegeven van mystici (vooral van Thoreau). Zo hebben we dan een gids om te komen tot aandachtig leven. Het is (nog) geen religie geworden, voorlopig houdt het op bij 'zelfkennis'. Niettemin is het in zekere zin een opstapje voor werkelijke r…Lees verder

Over Jon Kabat-Zinn

CC BY 2.0 - Foto van/door Mari Smith

Jon Kabat-Zinn (New York, 5 juni 1944) is een Amerikaans moleculair bioloog.

Hij is oprichter en voormalig directeur van de Stress Reduction Clinic van het gezondheidscentrum van de universiteit van Massachusetts, waaraan hij als hoogleraar was verbonden. Kabat-Zinn werd eind jaren ‘70 geïnspireerd om de basispricipes van aandachtstraining of mindfulness toe te passen in een medische setting. Hij richtte hiervoor in 1979 zijn programma Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR) op. Deze acht weken durende training bleek effectief te zijn in het verlichten van stress, angst, pijn en (chronische) ziekte.

Kabat-Zinn publiceerde verschillende wetenschappelijke artikelen over aandachtstraining en de klinische toepassingen ervan. Ook schreef hij een aantal boeken die vertaald werden in het Nederlands. Sinds 2000 geeft hij geen trainingen meer, maar wel lezingen en workshops in de Verenigde Staten en het buitenland.

LevenLees verder op Wikipedia