Boek
Nederlands

De gelukshypothese : de balans tussen oude wijsheid en moderne wetenschap

Jonathan Haidt (auteur)
+1
De gelukshypothese : de balans tussen oude wijsheid en moderne wetenschap
×
De gelukshypothese : de balans tussen oude wijsheid en moderne wetenschap De gelukshypothese : de balans tussen oude wijsheid en moderne wetenschap

De gelukshypothese : de balans tussen oude wijsheid en moderne wetenschap

Beschouwing over het vinden van geluk en levensvervulling, enerzijds vanuit filosofisch en religieus perspectief, anderzijds vanuit de benadering van de (positieve) psyhologie.
Onderwerp
Geluk
Titel
De gelukshypothese : de balans tussen oude wijsheid en moderne wetenschap
Auteur
Jonathan Haidt
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The happiness hypothesis : finding modern truth in ancient wisdom : why the meaningful life is closer than you think
Uitgever
Utrecht: Het Spectrum, 2006
324 p.
ISBN
90-274-9860-1

Besprekingen

De kaft van De gelukshypothese zou niet misstaan bij een titel als 'Windows for dummies'. De vormgeving, het lettertype, het gebruik van een smiley: de hele voorkant schreeuwt om aandacht. Het boek ziet eruit als een zelfhulpboek, en in de originele uitgave wordt die indruk nog versterkt door de ondertitel 'Why the meaningful life is closer than you think'. In de oorspronkelijke Amerikaanse uitgave heeft de cover echter wel stijl, wat helpt om met positieve verwachtingen aan een boek te beginnen. De vertaling is ook niet altijd even geslaagd en komt soms stroef over. Tweemaal slechte punten dus voor uitgeverij Het Spectrum: voor de vormgeving en de vertaling.

Een zelfhulpboek is dit niet, het is eerder een sociaal-psychologisch/filosofisch traktaat. Hoewel het voor vrouwenbladen een bron van inspiratie zou kunnen zijn voor artikels als '12 tips voor een gelukkig leven'. Het onderwerp behelst veel meer dan geluk alleen,het is een erg uitgebreide verhandeling over de mens …Lees verder
In de loop der tijd hebben mensen in filosofische en religieuze geschriften steeds geprobeerd geluk en betekenis te vinden in hun leven. Ook binnen de psychologie is het een en ander geschreven over geluk en levensvervulling. Vooral de zogenoemde 'positieve psychologie' (Martin Seligman) houdt zich hiermee bezig. De auteur, Amerikaans sociaal psycholoog, brengt in dit boek een verbinding tot stand tussen beide vakgebieden. Hij gaat na wat bekende wijsheden uit filosofie en religie te maken hebben met inzichten uit de wetenschappelijke psychologie. Onderwerpen die daarbij aan de orde komen, zijn onder meer de werking van de menselijke geest, de mens als sociaal wezen, optimale omstandigheden voor groei en ontwikkeling en het vinden van zin en vervulling in het leven. Een veelomvattend boek als dit kan niet echt eenvoudig zijn. Toch slaagt de auteur erin enkele fundamentele thema’s op een voor velen toegankelijke manier - voorzien van vele voorbeelden - weer te geven.

Over Jonathan Haidt

Jonathan Haidt (1963) is een Amerikaanse sociaal-psycholoog die vooral studie heeft gemaakt naar de ontwikkeling van menselijke moraal.

Zijn bekendste werken voor een groot publiek zijn The Happiness Hypothesis, waarin hij oude religieuze inzichten verbindt aan hedendaags wetenschappelijk onderzoek (niet vertaald); The Righteous Mind, waarin hij de evolutionaire basis van de menselijke moraal en zijn moral foundations theory daarover uiteenzet (vertaald als Het rechtvaardigheidsgevoel, 2021 ISBN 9789025908362); en The Coddling of the American Mind over de effecten van social media-gebruik (vertaald als De betutteling van de Amerikaanse geest, 2022 ISBN 9789025910488).

Lees verder op Wikipedia