Boek Nederlands

Pest

Joost Devriesere (auteur)

Pest

Joost Devriesere (auteur)
Genre:
De heel nabije toekomst. Over de hele wereld, van Aalborg tot Zanzibar, vallen mensen plots in slaap. Niemand kent de oorzaak, noch de remedie. Enkele inwoners van een Vlaamse provinciestad die aan het onheil ontsnapten, gaan elk op hun manier met de situatie om. Sommigen voelen zich bevrijd, anderen maken van de gelegenheid gebruik om oude rekeningen te vereffenen.
Titel
Pest
Auteur
Joost Devriesere 1972-
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Houtekiet, 2017
297 p.
ISBN
9789089246011 (paperback)

Besprekingen

Oude rekeningen, nieuwe meesters

Roman. Als wereldwijd mensen in slaap vallen en niet meer wakker worden, krijgen de overblijvers onverwachte nieuwe kansen.

In Joost Devrieseres debuut Pest is het einde van de wereld weer eens nabij. Mensen vallen in een onverklaarbaar diepe slaap. Ziekenhuizen raken overspoeld, want de slapenden moeten gevoed en gehydrateerd worden, maar hun aantal overtreft ruimschoots de mogelijkheden. Wie krijgt prioritaire hulp? Wie niet?

Het klinkt als de start van een apocalyptische thriller. En inderdaad, fans van The walking dead kan ik verwijzen naar het hoofdstuk 'Flagellant', over een psychiatrische inrichting die wordt overgenomen door een despoot met een godcomplex. Niettemin neigt Pest eerder naar een reeks als The leftovers. Het onverklaarbare, extreme uitgangspunt ('the big sleep', noemen de Amerikanen in de roman het, met een knipoog naar Raymond Chandler) is niet het onderwerp. In plaats daarvan exploreert Devriesere de reacties van gewone mensen op de nieuwe situatie. Psychologie boven spektakel.

Wraaklust

Die reacties zijn behoorlijk…Lees verder

Pest

Eerste zin. De avond is somber en de Heilige Geest hangt in de lucht.

In wellnesscentrum Thalassa vindt een doopplechtigheid plaats. De ietwat naïeve Stijn wil met zijn hart en verstand voor de Heer kiezen en legt daarom zijn lot in de handen van Arvik, een evangelisch christen in houthakkershemd en met een tattoo van Iron Maidens monsterkop op de arm. Arvik plaatst zijn hand op Stijns voorhoofd en duwt hem zachtjes naar achteren. Die voelt hoe hij onder water wordt gedrukt en gedrukt en gedrukt. Rare doop, panikeert hij wanneer Arvik niet van plan lijkt hem weer boven te halen en dus slaat en schopt hij zich een weg naar de vrijheid, waarna hij door het chloorwater in zijn ogen heen ziet hoe niet alleen Arvik, maar ook alle andere aanwezigen in slaap zijn gevallen.

In Pest , Joost Devrieseres debuutroman, valt negentig procent van de mensheid plots in slaap. Hoe dat komt, weet niemand en wat bepaalt wie eraan ontsnapt, zal alleen de wakkere lezer ontdekken. Tegen die achtergrond vertelt Devrieser…Lees verder

In deze debuutroman van Joost Devriesere (1972) valt negentig procent van de mensheid plots in slaap. Hoe dat komt weet niemand en wat bepaalt wie eraan ontsnapt is ook niet zo duidelijk. Tegen deze achtergrond vertelt Devriesere een aantal verhalen, over een mishandelde vrouw die opeens haar kans schoon ziet om wraak te nemen of over een vrouw die een filmrecensent ontvoert en hem straft voor alle slechte recensies die hij ooit heeft geschreven. In het land der slapenden stellen de wakenden orde op zaken en als er beslist moet worden welke slapers het best verzorgd dienen te worden, blijken dat steevast rijke en machtige mannen te zijn. De stad Pest is Kortrijk, de woonplaats van de auteur. Figuranten uit het ene verhaal, keren soms terug als hoofdpersoon in een ander verhaal. ‘Pest’ is deels een politieke satire en vertelt ook iets over leven en dood. Geïnspireerd door José Saramago’s Stad der blinden, en door muziek als van Iron Maiden en allerlei films, onder andere die waarin Kev…Lees verder