Boek
Nederlands

Visjes : een avontuur op Salina

Joost Oomen (auteur), Mirka Farabegoli (fotograaf)
Ten noorden van Sicilië ligt het eiland Salina. Het bestaat uit twee dode vulkanen, vijf dorpjes en een vuurtorentje. Het ligt in een kristalheldere zee, met aan de linkerkant de rokende Stromboli en aan de rechterkant de besneeuwde toppen van de Etna.
Toch is het eiland in mineur. Al maanden blijven de toeristen weg. Midden in deze crisis, in mei 2021, wordt Joost Oomen uitgenodigd voor een
Titel
Visjes : een avontuur op Salina
Auteur
Joost Oomen
Fotograaf
Mirka Farabegoli
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2022
168 p. : foto's
ISBN
9789021462561 (paperback)

Besprekingen

De wonderlijke visvangst

Visjes baadt in het heldere licht, de kruidige warmte en de schoonheid die je associeert met een Italiaans eiland.

In 2020 verscheen de debuutroman van de Nederlandse dichter Joost Oomen. Het perenlied was van de pot gerukt maar ook betoverend en verrassend. Nu is er Visjes, een al even bedwelmende en inventieve maar rechtlijnigere vertelling over een verblijf op het Italiaanse eiland Salina.

Tijdens coronalockdown nummer elfendertig wordt Oomen uitgenodigd voor een kunstenaarsresidentie op Salina, samen met twee kunstenaressen. Het drietal betrekt enkele weken een verdieping boven een boekhandel op het kleine eiland dat zo goed als uitgestorven is. Wat volgt is een vernuftige, intelligente mix van persoonlijke uitweidingen en frisse dagboekaantekeningen over de poëtische onderneming die Oomen in de steigers zet.

Hij besluit al snel dat hij de eilandbewoners weer aan klandizie, aan toeristen wil helpen. Zijn plan? Vis vangen met poëzie. Het eiland is een hoogst poëtische omgeving, staan de bermen immers niet vol wilde alsem, het kruid waar absint van wordt gestookt?…Lees verder

Vissen verleiden met verzen ★★★★☆

In zijn verslag van een verblijf op het Italiaanse eiland Salina bewijst Joost Oomen weer dat hij vertrouwd is met het absurde. Van wat voor poëzie houden vissen?

Het staat er echt, in ambtelijk Italiaans: de burgemeester van Santa Marina Salina verleent Joost Willem Oomen, geboren in 1990 in De Bilt, voor eeuwig het recht om met poëzie te vissen in de wateren rond het Eolische eiland Salina. Het document, opgenomen in Oomens nieuwe boek Visjes, is voorzien van een krullerige handtekening en drie officiële stempels. Dagtekening: 17 mei 2021.

Waarom zou de burgemeester van een kleine Italiaanse gemeente zo'n document uitgeven aan een buitenlander die de taal niet spreekt en dat midden in een pandemie? Wat is dat überhaupt, vissen met poëzie?

Joost Oomen, vorig jaar door de Volkskrant uitgeroepen tot literair talent van 2021, is vertrouwd met het absurde. Tijdens de voorstelling Vruchtjes eten bekogelde hij zijn publiek met, jawel, vruchtjes, 'om in je navel te stoppen zodat je de hele dag gelukkig bent!' Zijn debuutroman Het Perenlied draaide om de Bietenkoningin, een meisje met een paarse huid en zonder nave…Lees verder

Over Joost Oomen

Joost Oomen (De Bilt, 18 november 1990) is dichter, schrijver, performer en muzikant.

Biografie

Joost Oomen groeide op in IJsbrechtum en studeerde Nederlands aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij was huisdichter van de universiteit in het jaar 2010-2011. In 2013 en 2014 werd Oomen stadsdichter van Groningen. Hij organiseerde Kantoorpoëzie en was medeorganisator van Absintherklaas. Samen met Marleen Nagtegaal organiseerde hij enkele jaren het poëziefestival Dichters in de Prinsentuin.

De Volkskrant benoemde Oomen tot literair talent van het jaar 2021, nadat hij het jaar daarvoor al bij de laatste drie stond.

Vanaf september 2021 is Oomen vaste columnist bij het Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant.

Oomen is samen met Stefanie Liebreks en Yentl van Stokkum oprichter van Poëzie is een daad, een Instagram-account dat dagelijks een gedicht online plaatst en haar naam dankt aan h…Lees verder op Wikipedia