Boek
Nederlands

Gabriela : kroniek van een provinciestad

Ook verschenen als Gabriela, passie en politiekroman over Brazilie

Jorge Amado (auteur), Maartje De Kort (vertaler)
+1
Gabriela : kroniek van een provinciestad
×
Gabriela : kroniek van een provinciestad Gabriela : kroniek van een provinciestad

Gabriela : kroniek van een provinciestad

Ook verschenen als Gabriela, passie en politiekroman over Brazilie

Genre:
De bloei van een Braziliaanse havenstad rond 1920 heeft gevolgen voor de relatie tussen een Arabier en een mulattin.
Onderwerp
Brazilië, Vrouwen
Titel
Gabriela : kroniek van een provinciestad
Ook verschenen als
Gabriela, passie en politiekroman over Brazilie
Auteur
Jorge Amado
Vertaler
Maartje De Kort
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Portugees
Oorspr. titel
Gabriela, cravo e canela
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Athenaeum-Polak en Van Gennep, 2012 | Andere uitgaves
501 p.
ISBN
9789025369897 (paperback)

Besprekingen

Met deze wervelende streekroman creëerde de Braziliaan Jorge Amado in 1958 een van de hoogtepunten in de literatuur van zijn land. Toen begin vorige eeuw de binnenlanden van Brazilië werden ontsloten voor de cacaocultuur, kwam ook het traditionele provinciestadje Ilhéus, gelegen aan de Atlantische kust ten zuiden van Salvador de Bahia, volop in beweging. Berooide lieden uit de verre ommelanden snoven de geur op van de cacaohausse en ontvluchtten de moordende droogte van het binnenland, vaagweg hopend op een beter bestaan in de nieuwe teelten. Anderen, afkomstig uit de gegoede stedelijke burgerij, kwamen naar Ilhéus afgezakt om de leiding te nemen van de plantages en van het maatschappelijk gebeuren in zijn geheel. Een en ander deed het kneuterige stadje Ilhéus op zijn grondvesten daveren. Voordien werd er de plak gezwaaid door een stel overjarige kolonels die alle gezag uitoefenden en uitermate eigengereid hun normen oplegden aan de goegemeente, nu kwam dit gezag op losse schroeven te…Lees verder
Een meesterwerk uit 1958 van Brazilië’s meest geliefde romanschrijver (1912-2001). Het boek vertelt de recente geschiedenis van het stadje Ilheus, de geboorteplaats van de schrijver. In de jaren twintig van de 20e eeuw beleefde Ilheus een cacao-boom met alle gevolgen van dien. De liefdesaffaire tussen de caféhouder Nacib en de beeldschone Gabriela speelt zich af tegen de achtergrond van de machtsstrijd tussen de oude garde van rijke cacaoboeren en een nieuwe lichting met moderne ideeën, die de machocultuur en uitbuiting van landarbeiders afwijst. Een boek dat leest als een ‘telenovela’, maar ook wel degelijk politiek gevoelige thema’s aansnijdt. De auteur schreef een groot aantal romans; 25 werden er alleen al in het Engels vertaald. Het boek is driemaal voor televisie verfilmd. In 1983 ging de bioscoopfilm in première, met Sonia Braga en Marcello Mastroianni in de hoofdrollen. Kleine druk.

Over Jorge Amado

CC BY-SA 1.0 - Foto van/door Gilberto Gomes.

Jorge Amado de Faria [ˈʒɔːxʒɨ ɐˈmadu ʤi fɐˈɾiə]? (Itabuna, 10 augustus 1912 – Salvador, 6 augustus 2001) is een van de bekendste Braziliaanse schrijvers. Hij was een modernist. In zijn boeken beschrijft hij verschillende dorpen en steden van de staat Bahia aan het begin van de vorige eeuw. Hierin schetst hij de overgang van een rurale samenleving, met zijn pioniers en cacaobaronnen, naar een maatschappij waar moderniteit en vooruitgang centraal staan. Hij vertelt dit met name aan de hand van de levens, dromen en liefdes van de mensen aan de onderkant van de samenleving: mulatten, arbeiders, prostituees... Zijn werk is vertaald in meer dan 40 talen, en werd ook verfilmd. Zijn bekendste boeken zijn Gabriela, Cravo e Canela (1958) en Dona Flor e seus dois maridos (1966).

Biografie

Jeugd

Jorge Amado werd in 1912 geboren in Ferradas, in de gemeente Itabuna in het …Lees verder op Wikipedia