Boek
Nederlands

Het welgetemperde gemoed

Jos Kessels (auteur)

Het welgetemperde gemoed

Beantwoording van de filosofische vraag of J.S. Bach met zijn meesterwerk 'Das Wohltemperierte Klavier' meer doet dan componeren, namelijk een microkosmos van menselijke levenservaring schetsen.
Titel
Het welgetemperde gemoed
Auteur
Jos Kessels
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Boom, © 2019
256 p. : ill.
ISBN
9789024424306 (paperback)

Besprekingen

Het 'Wohltemperierte Klavier' van Johann Sebastian Bach is een verzameling preludes en fuga's in alle 24 toonsoorten, elk met een eigen sfeer, een eigen uitdrukkingskracht. Bij Jos Kessels, behalve filosoof en organisatieadviseur ook schrijver en musicus, riep die indringende veelvormigheid de vraag op of Bach in dit meesterwerk niet meer doet dan alleen maar componeren: schetst hij niet een microkosmos van menselijke levenservaring? Om die vraag te beantwoorden bespreekt Kessels stuk voor stuk de afzonderlijke werken, probeert wat ze zeggen in woorden te vatten en illustreert hun betekenis met tal van autobiografische details. Zo wordt de muziek van Bach voor hem tot een hoogst persoonlijke spiegel.

Over Jos Kessels

Pieter Joseph Frans (Jos) Kessels (Nederland, Heerlen, 30 oktober 1856 – El Salvador, San Ana, 24 februari 1928) was een Nederlands componist, cellist en dirigent.

Hij was zoon van kleermaker Pieter Joseph Kessels en Maria Catharina Wetzels. Jongere broer Mathieu Kessels was eveneens musicus.

Het was toeval dat hij in de muziekwereld belandde; zijn ouders zagen dat helemaal niet zitten. Hij nam buiten weten van zijn ouders muzieklessen en kon een cello kopen toen hij een prijs van 50 gulden won in een loterij. Hij ging in de leer bij L. Hennen, muziekleraar te Heerlen, die hem lessen gaf, ook in muziektheorie. Vanuit Aken kregen zijn ouders bericht dat Jos talentvol was, maar er was toen geen kans om hem daar te laten studeren. Toen hij achttien was kon hij alsnog aan de slag in Aken. In die tijd werden al een aantal van zijn werken aldaar uitgevoerd. In zijn Nederlandse tijd werden werken van hem soms voorgeschreven als verplichte werken tijdens muziekconcour…Lees verder op Wikipedia