Toneelstuk waarin robots de mens alle werk uit handen nemen en hem vervolgens de oorlog verklaren.
Onderwerp
Robots
Titel
R.U.R.
Auteur
Karel Čapek
Vertaler
Pim Van der Horst
Inleider
Kees Mercks
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Tsjechisch
Oorspr. titel
R.U.R.
Parallele titel
Rossum's Universal Robots
Parallele titel
RUR
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Pegasus, 2010
122 p.
ISBN
9789061433477 (paperback)

Besprekingen

Het toneelstuk 'R.U.R.' van de Tsjech Karel Capek (1890-1938) en 'De lotgevallen van de brave soldaat Svejk' van Hasek zetten de Tsjechische literatuur aan het begin van de 20e eeuw op de wereldkaart. In deze eerste Nederlandse vertaling van Capeks toneelstuk bevindt een aantal allegorische personages zich op een eiland in een fabriek waar robots worden gebouwd (de titel staat voor Rossums Universal Robots). Veel robots, heel veel robots. Ze nemen de mens alle werk uit handen en verklaren die dan de oorlog. De laatste mens ontdekt liefde bij hen en gelooft zo in hun toekomst. De mens heeft afgedaan. Elementen uit 'R.U.R.', waarin voor het eerst het woord 'robot' werd gebruikt, zijn terug te vinden in de film 'Star Trek' en de tv-serie 'Dollhouse' (2009). In Nederland wacht dit toneelstuk nog op opvoering door een gerenommeerd gezelschap.

Over Karel Čapek

Karel Čapek  uitspraak (info / uitleg) (Malé Svatoňovice, 9 januari 1890 – Praag, 25 december 1938) was een Tsjechisch schrijver.

Hij wordt gezien als een van de belangrijkste Tsjechische schrijvers. Hij schreef enkele werken samen met zijn broer Josef. Zijn bekendste werken kunnen als sciencefiction geclassificeerd worden, geheel in de lijn van Britse auteurs als Aldous Huxley en George Orwell. Hij staat bekend als de bedenker van het woord 'robot'. Het woord duikt voor het eerst op in zijn werk R.U.R. (Rossum's Universele Robots) (1920). In een ingezonden brief in Lidové Noviny (een Tsjechisch dagblad, waarvan hij enige tijd redacteur was) in 1933 vertelt Karel Čapek dat het woord door zijn broer Josef is verzonnen (zie externe links). Verder schreef hij Krakatit (1924) over de ontdekking van een explosief van ongekende vernietigingskracht door 'atoomontploffingen'. (Het boek werd geschreven in een periode waarin veel wetenschappe…Lees verder op Wikipedia

Suggesties