Boek
Nederlands

De grote vakantie

Thé Lau (auteur)
+1
De grote vakantie
×
De grote vakantie De grote vakantie

De grote vakantie

Titel
De grote vakantie
Auteur
Thé Lau 1952-2015
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Lebowski, 2015
111 p.
ISBN
9789048830084 (paperback)

Besprekingen

Er was niets aan de hand

In deze maandelijkse rubriek bespreekt Annelies Verbeke recent verschenen verhalenbundels. Deze maand: De grote vakantie van Thé Lau.

'Over het graf heen maken de doden veel nieuwe vrienden', schrijft Thé Lau in het verhaal 'Vriendschap' in zijn postuum verschenen De grote vakantie. Wij waren geen vrienden. Wel bekleedt hij een bijzondere plek in mijn herinneringen. Met zijn muziek, maar ook omdat hij de eerste artiest was die, bij mijn debuut in 2003, publiekelijk iets bewonderends zei over wat hij vond dat ik kon. Optredend ontmoetten we elkaar enkele keren en voerden we lieve gesprekken. Ik herinner me ook dat ik hem een stukje stuurde waarin ik het had over zijn roman Hemelrijk (2004) en dat ik uit zijn reactie kon opmaken dat hij het niet helemaal eens was met mijn interpretatie ervan. Daarna liet het lot onze wegen niet meer kruisen.

Net als velen was ik geraakt door zijn aangekondigde dood en door de moedige manier waarop hij daarmee omging. Ik deed een halfslachtige poging zijn e-mailadres terug te vinden, liet het vervolgens maar zo, omdat ik niet goed wist wat ik hem kon schrijven, en het hem well…Lees verder

De auteur van deze verhalenbundel is de in 2015 overleden zanger en tekstschrijver van de rockband The Scene. Hij maakte soloalbums en schreef verscheidene boeken. In het jaar van zijn dood kwam deze kleine bundel uit, waaraan hij tot het laatst werkte. Dat was de moeite waard. De verhalen zijn in mooie taal geschreven, vaak wat melancholisch. Het thema is het thema van zijn laatste jaren: 'afscheid nemen'. Dat kan blijkens de bundel op allerlei manieren gebeuren, zeker in de fantasie van een schrijftalent. Prachtig is het verhaal over twee jongens die volkomen opgaan in hun indianenwereld, tot een van beiden ermee stopt. Het laatste verhaal heeft de vorm van een bericht uit de eeuwigheid waarvan de afzender weet dat het nooit zal aankomen en komt diep binnen. Mooie, laatste verhalen van de op handen gedragen zanger Thé Lau.

Over Thé Lau

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Monkreactie

Matheus Josephus (Thé) Lau (Bergen, 17 juli 1952 – Amsterdam, 23 juni 2015) was een Nederlands muzikant en tekstdichter/schrijver. Zijn grootvader is de kunstschilder Thé Lau.

Biografie

Lau speelde als gitarist in verscheidene bands en was lid van Neerlands Hoop Express. In 1979 richtte hij de band The Scene op, bekend van de hits Blauw en Iedereen is van de wereld. Lau werd de leadzanger.

Lau nam in 2003 afscheid van zijn band en toerde sindsdien met toetsenist Jan-Peter Bast langs de Nederlandse theaters. Op 13 oktober 2006 startte Lau met zijn theatertournee Tempel der liefde, waarbij hij begeleid werd door toetsenist Bast en het tangostrijkkwartet Pavadita.

In 2003 werd zijn oeuvre gebundeld in het boek Thé Lau, de teksten. In 2000 debuteerde hij met de verhalenbundel De sterren van de hemel. Zijn debuutroman Hemelrijk kwam in 2004 uit, in 2006 gevolgd door een bundel m…Lees verder op Wikipedia