Boek
Nederlands

Ananas : een geschiedenis in opzienbarende verhalen en onverwachte ontmoetingen

Lex Boon (auteur)
+1
Ananas : een geschiedenis in opzienbarende verhalen en onverwachte ontmoetingen
×
Ananas : een geschiedenis in opzienbarende verhalen en onverwachte ontmoetingen Ananas : een geschiedenis in opzienbarende verhalen en onverwachte ontmoetingen

Ananas : een geschiedenis in opzienbarende verhalen en onverwachte ontmoetingen

Alles wat je wilde weten van de ananas; vol met feiten maar geschreven met humor.
Onderwerp
Boon, Lex
Titel
Ananas : een geschiedenis in opzienbarende verhalen en onverwachte ontmoetingen
Auteur
Lex Boon 1983-
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Meulenhoff, © 2019
223 p. : kaarten
ISBN
9789029092364 (hardback)

Besprekingen

Ananas lijmt gebroken hart

Liefdesverdriet en een ananasplant van Ikea inspireerden journalist Lex Boon tot een verfrissend boek. Ananas is een boeiende tijd- en wereldreis in het teken van een bijzondere vrucht.

Wie wil er nu een boek over ananas lezen? Ik zat er alvast niet op te wachten, tot ik het verhaal van Lex Boon hoorde.

Zeven jaar geleden werd de Nederlandse journalist onverwachts door zijn vriendin gedumpt. Ze had hem gek genoeg pas nog een cadeautje gekocht: een ananas van Ikea. Eerst deed de sierplant in zijn kamer hem steeds weer denken aan de stukgelopen relatie, maar gaandeweg raakte de twintiger in de ban van de plant op zich. Hij zou zijn liefdesverdriet bestrijden door zich op de Ananas ­comosus te storten.

Het lijkt wel de premisse van een absurdistisch verhaal, een tale of the unexpected, maar het is ernst. En wat nog meer is, Boon slaagt erin om zijn lezer mee te sleuren in zijn onwaarschijnlijke opzet.

Zijn belangstelling leidt tot meer dan wat opzoekwerk op Wikipedia; hij plant een internationale zoektocht naar de herkomst, de geschiedenis en de productie van de vrucht. Uit blik en vers. Hij bezoekt een indrukwekkende fruitvakbeurs in Berlijn…Lees verder

Het zonnetje in huis

Liefdesverdriet bracht journalist Lex Boon ertoe alles te gaan uitzoeken over de ananas. Zijn 'ananasroadtrip' heeft een ware pageturner opgeleverd.

In de afgelopen weken was er geen ontkomen aan, althans niet in mijn filterbubbel: journalist Lex Boon heeft een boek geschreven over ananas, en het heet Ananas.

Het verhaal dat bij het boek hoort, is even alledaags als sympathiek: het laatste cadeautje dat Boons geliefde hem geeft voordat ze de relatie beëindigt is een ananasplant van Ikea. De geliefde vertrekt, de ananasplant blijft. Wat volgt, is minder alledaags: bij wijze van afleiding van het liefdesverdriet besluit Boon op zoek te gaan naar, om het zo te noemen, het verhaal van de ananas. Zich verdiepend in de herkomst en geschiedenis van de ananas reist hij de vrucht achterna, te beginnen in Thailand. Je bent journalist of je bent het niet.

Zijn ananasreizen resulteerden in een boek op dat er sowieso al uit ziet om op te vreten: een lichtblauwe, harde kaft met in slanke, schreefloze letters van goud 'Ananas'. Twee ananassen steken koddig hun kroon om het hoekje van het omslag. 'Een geschiedenis in opzienb…Lees verder

Journalist Lex Boon (Het Parool) krijgt kort voordat zijn vriendin het uitmaakt een ananasplant van haar. Uit zijn liefdesverdriet ontstaat een fascinatie voor de ananas. Hij begint een zoektocht naar de geschiedenis van deze exotische vrucht en komt er onder andere achter waarom wij nooit verse ananassen eten, waarom Dolce met behulp van een truc langdurig de markt domineerde en hoe voorgesneden stukjes ananas binnen 24 uur na de oogst in de Nederlandse supermarkt liggen. Boon neemt de lezer meteen mee en geeft je het gevoel samen een avontuur te beleven. Ondanks de stroom aan feiten en soms serieuze verhalen heeft het boek een duidelijk komische ondertoon. De stijl van vertellen – die doet denken aan verhalende journalistiek – betrekt de lezer persoonlijk bij het verhaal en maakt het boek prettig om te lezen.