Boek
Nederlands

Vandaag ben ik blij : het grote emotieboek van Karel

Liesbet Slegers (auteur)
+1
Vandaag ben ik blij : het grote emotieboek van Karel
×
Vandaag ben ik blij : het grote emotieboek van Karel Vandaag ben ik blij : het grote emotieboek van Karel

Vandaag ben ik blij : het grote emotieboek van Karel

Doelgroep:
Vanaf 0-2 jaar
Genre:
Soms is Karel boos. En soms is hij bang, verdrietig of juist heel blij. Karel laat zien waarom hij zich zo voelt. Prentenboek met eenvoudige, geschilderde illustraties in verschillende formaten, met flappen. Vanaf ca. 2,5 jaar.
Onderwerp
Gevoelens
Titel
Vandaag ben ik blij : het grote emotieboek van Karel
Auteur
Liesbet Slegers
Taal
Nederlands
Editie
Zevende herziene druk
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2021 | Andere uitgaves
[56] p. : ill.
ISBN
9789044815214 (hardback)

Besprekingen

Wat gebeurt er met je als je boos, verdrietig, bang of blij bent? Over deze vier emoties lezen we meer in dit kleurige prentenboek. Het werkt volgens een vast patroon. Over elke emotie, bv. boosheid, vinden we op twee naast elkaar liggende pagina’s afbeeldingen en een versje, daarna moeten we uitvinden waarom hoofdpersoon Karel boos is. De antwoorden zijn verborgen onder kleurige (vrij kwetsbare) flapjes. Ook zien we zes plaatjes waarop situaties staan die je boos kunnen maken. Vervolgens lezen we een stripverhaal van twee pagina’s met een gebeurtenis uit het leven van Karel. Hij wordt boos maar zijn moeder helpt hem om dit op te lossen. Als laatste volgt een spelletje. Ook bij de andere emoties wordt deze volgorde aangehouden. De illustraties zijn groot, de figuren zijn in dikke zwarte lijnen neergezet en alles is geschilderd in intense, vrolijke kleuren. De tekst is afgedrukt in een duidelijk zwart lettertype, vaak op een gekleurde ondergrond. Al met al een prima boek dat veel gebru…Lees verder

Vandaag ben ik blij

In 'Vandaag ben ik blij' toont Karel aan de kleine lezers de belangrijkste emoties: bang zijn, boos, droef of blij. Dit emotieboek werd opgedeeld aan de hand van de verschillende gevoelens die een peuter makkelijk herkent. Per deel krijgen we een kort verhaaltje in stripvorm te lezen, een versje en een grote prent waarop de emotie afgebeeld staat.
Op de eerste pagina wordt aan de lezers gemeld dat niet alle kinderen hetzelfde zijn en dat de emoties die afgebeeld staan in dit boek bij verschillende kinderen anders tot uiting kunnen komen. Een soort waarschuwing die, hoewel waarschijnlijk terecht, toch een beetje vreemd overkomt bij het begin van een prentenboek.
In dit boek komen alle emoties aan bod, een onderwerp dat centraal staat in het leven van jonge kinderen. Dit is een vrolijk prentenboek dat peuters en kleuters in staat stelt om hun emoties te herkennen en te benoemen. 'Vandaag ben ik blij' stelt ouders in staat om een iets moeilijker onderwerp als emoties toch bes…Lees verder

Over Liesbet Slegers

Liesbet Slegers (Geel, 26 juli 1975) is een Vlaams auteur en illustratrice.

Liesbet Slegers studeerde in 1997 af aan de toenmalige Sint-Lucas hogeschool te Antwerpen. Ze illustreert kinderboeken, kinderkranten en -tijdschriften.

In 1998 maakte ze de tekeningen voor het omvangrijke voorleesboek Een keuken vol sop, met teksten van Jeanne Bakker. In 1999 publiceerde ze vier typische peuterboekjes rond het figuurtje van Karel. Dit was de start van een lange reeks Kareltje-boeken.

Kenmerkend voor de stijl die ze hanteert is eenvoud, soberheid en herkenbaarheid.

Bibliografie

  • Karel gaat logeren (Clavis)
  • Karel in het vliegtuig (Clavis)
  • Karel krijgt een hondje (Clavis)
  • Karel gaat naar school (Clavis)
  • Karel in het ziekenhuis (Clavis)
  • Karel op de wc (Clavis)
  • Karel bij de kapper (Clavis)
  • Karel in de douche(Clavis)
  • Karel heeft …Lees verder op Wikipedia