Boek Nederlands

Dromen van een ommuurde stad

Lisa Huang (auteur)

Dromen van een ommuurde stad

Lisa Huang (auteur)
Het levensverhaal van een feministische vrouw, bevriend met Mao Zedong, in de turbulente eerste helft van de twintigste eeuw in China.
Titel
Dromen van een ommuurde stad
Auteur
Lisa Huang
Taal
Nederlands
Oorspr. titel
Dreams of a walled city
Uitgever
Utrecht: Het Spectrum, 2000
496 p.
ISBN
90-274-6866-4

Besprekingen

Dromen van een ommuurde stad is de debuutroman van Lisa Huang. Als dochter van een Chinese moeder en Amerikaanse vader is ze in de Verenigde Staten opgegroeid. Na haar studies verbleef ze in China, waar ze verhalen hoorde over het leven van haar grootmoeder, een van China's eerste feministen. Deze lijvige roman vertelt het leven van deze indrukwekkende vrouw.
Het boek wordt op de cover aangekondigd als "een vrouwenleven in China tussen keizerrijk en communisme". Een eerste reactie zou ontgoocheling kunnen zijn: nog maar eens een vrouwenleven uit het turbulente China van deze eeuw. Maar dit boek is toch anders; niet alleen situeert het zich in een periode die weinig beschreven is in recente romans, nl. voor de communistische overname in 1949, maar het voert ook een bevoorrechte getuige ten tonele: een jonge feministe die Mao Zedong en andere beroemde revolutionairen persoonlijk gekend heeft.
Het verhaal begint met de jeugd van Jade Deugd in een rijk huis aan het einde va…Lees verder
Jade Deugd, hoofdpersoon van deze roman over China in de eerste helft van de 20e eeuw, is geboren in 1890. Als ze tien is overlijdt haar vader, die in hoog aanzien stond bij de keizer. Dit heeft grote gevolgen voor het gezin, dat status en rijkdom verliest. Naar de laatste wens van haar vader worden Jades ingebonden voeten van hun windsels ontdaan. Ze groeit op in politiek roerige tijden: in 1912 wordt de keizer tot aftreden gedwongen en China wordt een republiek. Jade werkt als onderwijzeres, trouwt tweemaal en wordt moeder van enkele dochters. Haar broer maakt carrière bij de Kwo-min-tang. Jade raakt bevriend met een jonge boerenzoon, Mao Zedong. Deze komt door zijn denkbeelden in de loop der jaren lijnrecht tegenover de Kwo-min-tang te staan. Als leider van de Communistische Partij is hij aanvoerder in de burgeroorlog die in 1949 de val van de Kwo-min-tang-regering veroorzaakt. Dat is voor Jade aanleiding haar geboorteland definitief de rug toe te keren. Voor haar boek liet de in d…Lees verder