Boek
Engels

Anne of Green Gables

L.M. Montgomery (auteur)

Anne of Green Gables

Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
De eigenaren van Green Gables willen een jongen uit het weeshuis adopteren om op hun boerderij te helpen. Maar ze krijgen het meisje Anne dat heel veel praat. Zouden ze het met elkaar kunnen vinden? Vanaf ca. 10 jaar.
Titel
Anne of Green Gables
Auteur
L.M. Montgomery
Taal
Engels
Editie
2nd Bantam reissue
Uitgever
New York: Bantam Books, 1998
308 p.
ISBN
9780553213133 (paperback)

Besprekingen

Weeskind Anne Shirley (11) wordt ca. 1900 door het weeshuis in Nova Scotia, Canada, gestuurd naar broer en zus Marilla en Matthew Cuthbert (ca. 60) van boerderij ‘Green Gables’ op Prince Edward Island. De twee zijn boos als Anne aankomt, want ze hebben gevraagd om een jongen die Matthew kan helpen met het werk. Ze willen haar terugsturen, maar het vrolijke, ondernemende, geestige kind wint hun hart en mag blijven. Langzaam gaat Anne houden van de starre Cuthberts, niet gewend aan kinderen, maar met een goed hart en gevoel voor humor. Anne vindt haar draai, doet het goed op school en haalt vlot de kweekschool, maar geeft verdere studie op als Matthew plotseling sterft. De Canadese uit Prince Edward Island (1874-1942) verwerkte eigen ervaringen in dit populaire, nu klassieke kinderboek dat vaak is verfilmd. Tijdloos, heel open en ook geestig vertelt het hoe Anne haar draai vond bij de Cuthberts. Nog steeds boeiend voor kinderen, mits goed in Engels. Met een heldere korte inleiding van s…Lees verder

Over L.M. Montgomery

Lucy Maud Montgomery (Clifton, nu New Londen, Prins Edwardeiland (Canada), 30 november 1874 – Toronto, 24 april 1942) was een Canadees schrijfster.

Leven en werk

Lucy Maud Montgomery verloor haar moeder nog voordat ze twee jaar oud was en werd grotendeels opgevoed door haar grootouders van moederskant. Ze werd uiteindelijk onderwijzeres en vond daarnaast tijd om in haar leven 23 romans plus enige gedichten en andere werken te schrijven. Wereldwijde bekendheid verwierf ze met een romancyclus over het roodharige weesmeisje Anne. Het eerste deel, Anne of Green Gables (1908, Nederlands: Anne van het Groene Huis), werd direct een bestseller en verkocht 19.000 exemplaren in de eerste vijf maanden.

Het werk van Montgomery wordt wel vergeleken met dat van Louisa May Alcott. Ze schrijft vooral over sterke, onafhankelijke meisjes en vrouwen, die zich niet zomaar aan de gangbare conventies onderwerpen en streven n…Lees verder op Wikipedia