Boek
Nederlands

De natuur en haar symbolen

Lucia Impelluso (auteur), Murk Salverda (bewerker)
Gids voor het begrijpen van de symbolische betekenis van bloemen, vruchten en dieren in de kunst van de oudheid, het christendom en in allegorische voorstellingen.
Titel
De natuur en haar symbolen / Lucia Impelluso ; bew. en vert. door Murk Salverda
Auteur
Lucia Impelluso
Bewerker
Murk Salverda
Taal
Nederlands
Uitgever
Gent: Ludion, 2005
383 p. : ill.
ISBN
90-5544-585-1

Besprekingen

Wie tuk is op schilderijen en zich wel eens vergaapt aan de kleine fauna en flora die her en der, haast ongemerkt opduikt, vindt allicht zijn gading in deze Ludion-Publicatie. De natuur en haar symbolen geeft een mooi en toegankelijk overzicht van de belangrijkste planten en dieren die in de tweedimensionele wereld opduiken: bomen en gewassen, bloemen, vruchten, dieren van de aarde, dieren van de lucht, dieren ven het water, fabeldieren. De ordening van de hoofdstukken is niet lukraak, maar is gebaseerd op de classificatie die de Franse geleerde Buffon (1707-1788) in zijn Histoire naturelle gebruikte. En dat is niet zonder reden. "Zijn kolossale publicatie is een belangrijk monument en een perfect voorbeeld van de beginselen van de verlichting, zoals helderheid, goede organisatie en praktische toepasbaarheid van kennis". Anderzijds is de natuur er nog beladen met meervoudige betekenissen die niet zomaar zichtbaar zijn. Wat een eenvoudig stilleven lijkt, is vaak de uitdru…Lees verder
Elke bloem, elke vrucht en elk dier heeft in de beeldende kunst door de eeuwen heen een symbolische betekenis. Aan de hand van 350 kleurenreproducties heeft de auteur deze georganiseerd op basis van de classificatie van de Franse geleerde Buffon (1707-1787). Om kunstwerken uit de Oudheid, het christendom en in allegorieën te kunnen begrijpen is een gids als deze onmisbaar. Een alfabetisch register maakt het mogelijk om de natuurelementen snel terug te vinden. Daarnaast een register van de kunstenaars die geciteerd worden. Een welkome aanvulling op de eerder in dezelfde reeks verschenen Symbolen en Allegorieën*, Heiligen**, Het Oude Testament*** en Het Nieuwe Testament****.