Boek
Nederlands

De lengte van het leven

Lucius Annaeus Seneca (auteur), Vincent Hunink (vertaler)
Seneca wil in dit werk aantonen dat mensen hun tijd vaak verspillen en zo niet toekomen aan het echte leven. Hij pleit voor een verstandig gebruik van de tijd en een leven in het hier en nu.
Onderwerp
Stoïcisme
Titel
De lengte van het leven
Auteur
Lucius Annaeus Seneca
Vertaler
Vincent Hunink
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Latijn
Oorspr. titel
De brevitate vitae
Kenmerken
P. 7-48

Over Lucius Annaeus Seneca

CC-BY-SA-3.0 - Foto van/door Calidius

Lucius Annaeus Seneca (Córdoba (Spanje), ± 4 v.Chr. - bij Rome, 65 n.Chr.) was een Romeins schrijver en stoïcijns filosoof, die een belangrijke positie in het Rome ten tijde van keizer Nero bekleedde. Deze Seneca staat ook bekend als Seneca minor (Seneca de jongere), om hem te onderscheiden van zijn vader, Seneca Maior (Seneca de oudere), de redenaar.

Na een voorspoedige carrière in Rome werd hij verbannen naar Corsica door keizer Claudius, waaruit hij na acht jaar werd teruggeroepen. Daarna belandde hij in het centrum van de macht, het hof van Nero. Hij hoopte hier een goede invloed te kunnen uitoefenen, hetgeen de eerste jaren ook lukte, maar daarna kwam de teleurstelling: de jonge Nero ontpopte zich tot de Nero zoals de geschiedenis hem kent, een man die geestelijk niet helemaal in orde was en gruwelijke dingen heeft gedaan. Seneca trok zich terug uit het politieke leven, in de hoop nog te ontsnappen aan Nero's waanzin. Een paar jaar later werd hij to…Lees verder op Wikipedia

Suggesties