Boek
Nederlands

Vaders, zoons en voetbal : de mooiste verhalen

Maarten Spanjer (auteur), Herman Brusselmans (auteur), Freek De Jonge (auteur)
Bloemlezing van elf verhalen van bijna allemaal Nederlandstalige auteurs over vaders en zoons die iets met voetbal hebben.
Onderwerp
Voetbal
Titel
Vaders, zoons en voetbal : de mooiste verhalen / Maarten Spanjer, Herman Brusselmans, Freek de Jonge ... [et al.]
Auteur
Maarten Spanjer Herman Brusselmans Freek De Jonge 1944-
Taal
Nederlands
Uitgever
Houten: Van Holkema & Warendorf, 2000
128 p.
ISBN
90-269-2267-1

Besprekingen

Met het door Nederland en België georganiseerde EK in het vooruitzicht kan de liefhebber van voetballiteratuur niet om deze bloemlezing heen. Ze bevat elf verhalen van bijna allemaal Nederlandstalige auteurs over de relatie vader-zoon in verband met voetbal, waarvan er acht eerder werden gepubliceerd. Een van de acht is het schitterende 'Wraak' van Maarten Spanjer, uit zijn debuutbundel 'Eigen schuld' (1986). Het even mooie 'Het buitenbeentje' van Freek de Jonge, overgenomen uit 'De rode draad' (1995), houdt het midden tussen een verhaal en een gedicht. De andere eerder in boekvorm verschenen verhalen zijn van Nick Hornby, Herman Brusselmans, David Endt, Bert Hiddema, Theo Vaessen en Ronald Giphart. De drie niet eerder aan de drukpers toevertrouwde bijdragen zijn van acteur en reisboekenschrijver Dolf de Vries ('Niet in de basis'), Henk van Bakel ('Engelse Brabanders & Brabantse Engelsen') en Hans van Echtelt ('Gesponst'). Op het omslag een afbeelding in kleur van twee paar voetbalsch…Lees verder

Vaders, zoons & voetbal: over de belangrijkste bijzaak in het leven...

In Vaders, zoons & voetbal verzamelen elf auteurs hun mooiste verhalen over die bijzondere driehoeksverhouding. Nick Hornby, van het legendarische Voetbalkoorts, zet de toon met ‘Er moeten vele vaders in het land zijn die de wreedste, meest vernietigende afwijzing van allemaal hebben meegemaakt: hun kinderen zijn aanhanger geworden van het verkeerde elftal.’ Herman Brusselmans, Freek De Jonge, Ronald Giphart e.a. dribbelen met hun jeugdherinneringen op het groene slagveld van de vader-zoonrelatie. Ongenadig worden de faux pas van de tegenstrever ontleed, maar even dikwijls wordt luid en heftig op en rond het Harde Gras geroepen en gescholden om de melancholie te verjagen. Verrassend goed is het meesterlijke ‘Wraak’ van de schrijvende acteur Maarten Spanjer. Een intieme bundel over de gedeelde passie waarover vaders en zonen nooit uitgepraat geraken, zeker als zij beiden voetbalbenen (gehad) hebben.

Over Maarten Spanjer

CC BY-SA 3.0 nl - Foto van/door KRO

Martinus Raphaël (Maarten) Spanjer (Amsterdam, 24 oktober 1952) is een Nederlands acteur, die tevens bekend is als schrijver.

Spanjer is onder andere bekend geworden door zijn typetjes zoals Drs. Vijfje, de Voetbalombudsman in Voetbal '80 en Beun de Haas in de sterreclame.

Grote bekendheid verwierf hij in het programma Taxi. In dit programma knoopte Spanjer, vermomd als taxichauffeur, een praatje aan met de passagiers terwijl een verborgen camera draaide. Met het programma won Spanjer de Gouden Roos van Montreux.

Zijn bekendheid heeft er onder andere ook toe geleid dat hij samen met Rijk de Gooyer een serie reclamespotjes maakte voor KPN.

In 2006 speelde Spanjer rechercheur Martin Boks in de politieserie Boks, die uitgezonden werd door Talpa.

Spanjer is ook schrijver. Zo publiceerde hij onder andere in het satirisch studentenweekblad Propria Cures, waarin hij in een polemiek verzeild raakte met Harr…Lees verder op Wikipedia

Suggesties