Strip
Nederlands

Abba zoekt Frida

‘ABBA zoekt Frida’ gaat over vier jonge muzikanten (Astrid, Bert, Bavo en Anneleen) die besluiten om een ABBA tribute band op te richten: ‘de Honey Honeys’. In het begin zijn hun optredens nogal slecht en amateuristisch, maar langzaamaan krijgt de groep meer succes. Hun shows worden professioneler en populairder. Uiteindelijk begint hun leven meer en meer te lijken op dat van de originele ABBA led
Onderwerp
Abba
Titel
Abba zoekt Frida
Auteur
Maarten Vande Wiele
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Oogachtend, 2015
182 p. : ill.
ISBN
9789077549933 (hardback)

Besprekingen

Stripalbum van de Vlaamse tekenaar Maarten Vande Wiele (1977). Een album dat eigenlijk helemaal niet over ABBA zelf gaat, maar over de (imaginaire) Vlaamse ABBA-tributeband the Honey Honeys. Hoofdpersonen zijn Astrid, Bert, Bavo en Anneleen. Handig zet Vande Wiele een luchtig verhaal neer over hoe Anneleen als Frida bij de band komt, de band steeds populairder wordt, de spanning tussen de bandleden toeneemt, hoe dingen fout gaan en weer min of meer goed komen. De overeenkomsten met de levensverhalen van de originele ABBA-leden zijn natuurlijk niet toevallig, maar Vande Wiele geeft er een eigen twist aan met veel relativerende humor. Ook zitten er veel knipogen en verwijzingen in voor de echte ABBA-fans. Apart: de tekenaar werkt in deze strip zonder kaders of achtergronden en speelt met felle kleuren die van de spierwitte pagina's afspatten. Het oogt allemaal simpel, maar de frisse plaatjes vormen bij elkaar een kleurrijk geheel en een lekker verhaal. Uitvoering: hardcover, kleurendruk…Lees verder

Over Maarten Vande Wiele

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Bart Van Der Moeren

Maarten Vande Wiele (Gent, 7 oktober 1977) is een Belgisch illustrator en striptekenaar. Hij is het meest bekend voor 'Paris'.

Biografie

Maarten Vande Wiele studeerde fotografie en animatiefilm, maar werd striptekenaar en illustrator. Zijn illustraties zijn gepubliceerd in allerlei Belgische en Nederlandse magazines, waaronder De Morgen, De Standaard, Feeling, Flair, Het Laatste Nieuws, Humo, P-magazine, Ché, Vrij Nederland.

Hij debuteerde met Glamourissimo (2000). Nadien volgden 'Strip noir' (2005), het drieluik 'Doctor Carnacki' (2006), de graphic novels ‘I love Paris’, ‘I hate Paris’ die gebundeld werden in ‘Paris’ (2010), ‘Monsieur Bermutier’ (2013), ‘ABBA zoekt Frida’ (2015) en het tweeluik ‘Zeep’(2019).

Bibliografie

  • Madame Catherine, Oogachtend, 2020
  • Zeep 2, Oogachtend, 2019
  • Zeep 1, Oogachtend, 2017
  • ABBA cherche Frida, Vraoum (Frankrijk)…Lees verder op Wikipedia