Een jonge vrouw verhuist naar haar huis op het platteland nadat haar huis in Parijs is afgebrand en valt daar ten prooi aan steeds ergere nachtmerries en waandenkbeelden.
Titel
Madame Catherine
Auteur
Maarten Vande Wiele
Naar het werk van
Guy De Maupassant
Taal
Nederlands
Uitgever
[Heverlee]: Oogachtend, 2020
[102] p. : ill., z/w
Aantekening
Stripbewerking van de 19e eeuwse novelle 'De Horla' van de Franse schrijver Guy de Maupassant
ISBN
9789492672315 (paperback)

Besprekingen

Nadat haar huis in Parijs is afgebrand, trekt de welgestelde Madame Catherine zich met een paar bedienden terug op haar landhuis op het platteland aan de oever van de Seine. Ze is een gevoelig, nerveus type en lijdt aan slapeloosheid. Nadat ze vanuit het raam een groot zeilschip over de Seine heeft zien varen, wordt alles nog erger. Nachtmerries, waanbeelden, koorts en de karaf water naast haar bed is iedere morgen leeg zonder dat ze eruit gedronken heeft. Als ze op advies van de dokter op reis gaat, gaat het beter, maar zodra ze terug is, begint alles weer. Er is iets, denkt ze, dat bezit van haar probeert te nemen. Stripbewerking van het bekende horrorverhaal 'Le Horla' van De Maupassant uit 1887, een verhaal in dagboekvorm waarin een man ongeveer hetzelfde meemaakt als Madame Catherine hier. Aardig verhaal, sfeervolle illustraties in grijstinten, maar het beklemmende gevoel van angst en de toenemende waanzin uit het oorspronkelijke verhaal zijn hier toch niet terug te vinden. Eerde…Lees verder

Over Maarten Vande Wiele

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Bart Van Der Moeren

Maarten Vande Wiele (Gent, 7 oktober 1977) is een Belgisch illustrator en striptekenaar. Hij is het meest bekend voor 'Paris'.

Biografie

Maarten Vande Wiele studeerde fotografie en animatiefilm, maar werd striptekenaar en illustrator. Zijn illustraties zijn gepubliceerd in allerlei Belgische en Nederlandse magazines, waaronder De Morgen, De Standaard, Feeling, Flair, Het Laatste Nieuws, Humo, P-magazine, Ché, Vrij Nederland.

Hij debuteerde met Glamourissimo (2000). Nadien volgden 'Strip noir' (2005), het drieluik 'Doctor Carnacki' (2006), de graphic novels ‘I love Paris’, ‘I hate Paris’ die gebundeld werden in ‘Paris’ (2010), ‘Monsieur Bermutier’ (2013), ‘ABBA zoekt Frida’ (2015) en het tweeluik ‘Zeep’(2019).

Bibliografie

  • Madame Catherine, Oogachtend, 2020
  • Zeep 2, Oogachtend, 2019
  • Zeep 1, Oogachtend, 2017
  • ABBA cherche Frida, Vraoum (Frankrijk)…Lees verder op Wikipedia