Boek
Nederlands

Als ik terugkom : roman

Marco Balzano (auteur), Edwin Krijgsman (vertaler)
Omdat haar man werkloos is en ze een goede opleiding voor haar kinderen wil, besluit de Roemeense Daniela als badante (inwonende ouderenverzorgster) in Italië te gaan werken. In Als ik terugkom laat Marco Balzano zien wat er gebeurt met Daniela’s gezin wanneer zij naar Milaan vertrekt. Manuel lijdt erg onder zijn moeders afwezigheid en voert op school niets meer uit. Op een dag k
Onderwerp
Familie, Migranten
Titel
Als ik terugkom : roman
Auteur
Marco Balzano 1978-
Vertaler
Edwin Krijgsman
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Italiaans
Oorspr. titel
Quando tornerò
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij De Arbeiderspers, 2022
269 p.
ISBN
9789029544139 (hardback)
Andere talen:

Besprekingen

De prijs voor een beter leven is hoog

In Als ik terugkom toont de Italiaan Marco Balzano een verborgen wereld: die van vrouwelijke migranten die door westerlingen worden ingehuurd om hun bejaarden, kinderen en het huishouden te verzorgen.

In Oost-Europa bestaat er een woord voor de burn-out die miljoenen Oost-Europese huishoudelijke en zorghulpen treft: 'de Italiaanse ziekte'. Om voor hun kinderen te kunnen zorgen werken miljoenen vrouwen uit bijvoorbeeld de Filipijnen en Oost-Europa in het buitenland. Daar worden ze ingehuurd om voor hulpbehoevende ouderen te zorgen of tweeverdieners te ontlasten bij de zorg voor hun kinderen en het huishouden.

Veel van deze badantes zien hun eigen kinderen niet opgroeien en keren nooit meer terug naar huis. Degenen die na jaren afwezigheid wel terugkeren, treffen een uiteengereten familie waar de onderlinge relaties voor altijd zijn getekend en vaak zelfs zijn verwoest.

Balzano portretteert in zijn geëngageerde roman Als ik terugkom zo'n Roemeens gezin vanuit het perspectief van de moeder en haar twee kinderen. Om een opleiding voor haar dochter Angelica en zoon Manuel te kunnen bekostigen en hun huis op te knappen, verlaat moeder Daniela van de ene op de andere…Lees verder