Boek
Nederlands

Anna in kaart gebracht

Marek Šindelka (auteur), Edgar De Bruin (vertaler)
Een caleidoscopisch portret van een jonge vrouw, met al haar relaties en ambities, in het heden en het verleden.
Titel
Anna in kaart gebracht
Auteur
Marek Šindelka 1984-
Vertaler
Edgar De Bruin
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Tsjechisch
Oorspr. titel
Mapa Anny
Uitgever
[Amsterdam]: Das Mag, © 2016
216 p.
ISBN
9789082410648 (hardback)

Besprekingen

Ongrijpbaar als een zeldzame Pokémon

Roman. Een caleidoscopische roman over een vrouw die 'een wandelend vraagteken' is. Met Anna in kaart gebracht toont Marek Šindelka zich een fris geluid uit Tsjechië.

De kans is groot dat u nog nooit hebt gehoord van Marek Šindelka (°1984). Tsjechische literatuur, wie maalt daar nog om? Sinds grootheden als Václav Havel en Bohumil Hrabal zijn overleden, Ivan Klíma geen gensters meer slaat en de naar Parijs uitgeweken Milan Kundera zijn beste oeuvre al een decennium achter de rug heeft, lijkt de belangstelling getaand.

Toch hield de kleine uitgeverij Voetnoot jarenlang de vlam brandend via haar (intussen stopgezette) reeks Moldaviet. Daarin stelde ze onder meer jonge Tsjechische auteurs als Jáchym Topol, Magdaléna Platzová en Marek Šindelka voor.

De rijkdom van de Tsjechische letteren - met steeds dat mespuntje absurdisme - bleek bijzonder groot. Šindelka verraste in 2012 met Polaroid, een bijzondere novelle waarin een jongeman lukraak afreist naar een provinciestadje en daar een mislukte polaroidfoto van een meisje vindt, om haar vervolgens op te sporen.

Nu beleeft Šindelka een ni…Lees verder

Banaliteit tot kunst verheven

Roman. Uitgeverij Das Mag zet nu ook in op buitenlands schrijverstalent. De Tsjechische auteur Marek Sindelka vereeuwigt in Anna in kaart gebracht het alledaagse.

Na het succes van Lize Spit en Walter van den Berg schuift de jonge uitgeverij Das Mag nu ook talent uit het buitenland naar voren. Marek Sindelka leerden we kennen via Moldaviet, de mooi vormgegeven reeks Tsjechische verhalen van uitgeverij Voetnoot. 'Polaroid' is een prachtig relaas over een jongeman die in 'een lelijk noch mooi doorsneestadje in de provincie' een foto van een kleurloos meisje opvist uit een vuilnisemmer en aan het dromen slaat. Wie boeken leest om aan de dagelijkse sleur te ontsnappen, is bij Sindelka aan het verkeerde adres. De schrijver leeft zich uit in het onder woorden brengen van fletse banaliteit.

Mozaïekvertelling

Anna in kaart gebracht rijgt tien vingeroefeningen aaneen tot een mozaïekvertelling over de wereld zoals die vandaag aanvoelt. Elk van die miniaturen kan op zichzelf staan, maar Sindelka verbindt ze door een jonge vrouw nu eens prominent, dan weer zijdelings voorbij te laten schrijden…Lees verder

Marek Šindelka (1984) is een bijzonder getalenteerd Tsjechisch schrijver. Hij treedt in de voetsporen van Kundera, met wie hij onder andere diens analytisch vermogen deelt, maar die hij verre overtreft in beeldenrijkdom. Deze roman is een caleidoscopisch portret van een jonge vrouw, met al haar relaties en ambities, in het heden en verleden. De roman is opgebouwd uit vrij zelfstandige hoofdstukken die elk een bepaald aspect van deze vrouw vanuit een ander perspectief belichten en die aan het einde als een werkelijke finale samenvloeien. Niet onvermeld mag blijven de voortreffelijke vertaling van Edgar de Bruin, die deze schrijver bij ons heeft geïntroduceerd en begeleid. In 2012 verscheen van hem de vertaling van de novelle 'Polaroid'*.