Boek
Nederlands
Twee jonge mensen proberen de liefde te vinden temidden van de gruwelen van de burgeroorlog in Serajewo in de jaren negentig.
Titel
Ter wereld gekomen
Auteur
Margaret Mazzantini
Vertaler
Miriam Bunnik Mara Schepers
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Italiaans
Oorspr. titel
Venuto al mondo
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Wereldbibliotheek, 2010
508 p.
ISBN
9789028423237 (paperback)

Besprekingen

In Italië is Margaret Mazzantini een legende. Ze is een bekende film- en toneelactrice en is internationaal doorgebroken met haar roman Ga niet weg, die ook verfilmd is en waarvoor ze de prestigieuze Straga-prijs kreeg. Ook haar nieuwe roman, Ter wereld gekomen, is een erg goed boek.
Gemma vliegt met haar zestienjarige zoon Pietro naar Sarajevo. De jongen is daar geboren, maar hij heeft zijn vader, Diego, nooit gekend. Mazzantini gebruikt flashbacks om het verleden te reconstrueren. Tijdens de Olympische Winterspelen van 1984 leert Gemma in Sarajevo, waar ze een proefschrift schrijft over de dichter Andric, de liefde van haar leven kennen, de fotograaf Diego. Er is een grote kinderwens, maar Gemma blijkt onvruchtbaar te zijn. Het adoptieverzoek wordt afgewezen. Er volgt een zoektocht naar dokters die haar met hormonen kunnen behandelen. Dit blijkt onmogelijk. Ze ondernemen een reis naar Oekraïne om een vrouw te vinden die tegen betaling haar baarmoeder wil lenen. Ook …Lees verder
Twee jonge Italianen, Gemma en Diego, krijgen een relatie. Via vriend Gojko komen ze terecht in de gruwelen van de belegering van Serajewo tijdens de Balkanoorlog van de jaren negentig. Het verhaal springt op en neer van de reis die Gemma een aantal jaren later maakt met haar zoon Pietro (16) naar de periode waarin ze met Diego en Gojko in Serajewo verbleef temidden van de meest barre oorlogsomstandigheden. De kinderwens van het stel wordt op een wel heel bizarre en onverwachte wijze vervuld: de oorlog die zoveel mensenlevens verwoest blijkt ook weer nieuw leven te schenken. Deze roman leest als een eigentijdse thriller, waarin een schril contrast bestaat tussen de liefde van twee personen die alles uit het leven willen halen en de oorlog die alleen maar verliezers achterlaat. De lezer blijft weinig bespaard aan afschuwwekkende oorlogsgebeurtenissen, die in detail beschreven worden, hetgeen het boek wel tot zware kost maakt. Maar de Italiaanse schrijfster (1961), die doorbrak met 'Ga …Lees verder

Over Margaret Mazzantini

Margaret Mazzantini (Dublin, 27 oktober 1961) is een Italiaanse schrijfster en actrice. Ze speelde in films, op televisie en theater maar is vooral bekend als schrijfster. Mazzantini begon haar acteercarrière in 1980 in de cult-horrorklassieker Antropophagus. Een van haar bekendste boeken is Non ti muovere (in het Nederlands vertaald als Ga niet weg). De gelijknamige film, geregisseerd door haar man Sergio Castellitto met in de hoofdrol Penélope Cruz, kwam uit in 2004. In 2012 verscheen met beide nog een verfilming van een boek, namelijk Venuto al mondo.

Bibliografie

  • Il Catino Di Zinco, Venetië : Marsilio Editori, 1994. ISBN 88-317-5897-7
  • Manola, Milaan : Mondadori, 1998. ISBN 88-04-41016-7
  • Non ti muovere, Milaan : Mondadori, 2001. ISBN 88-04-48947-2

Suggesties