Boek
Nederlands

Muilperen

Maria Stahlie (auteur)
Over een jonge vrouw die met haar zoontje van Amerika naar Amsterdam verhuist en vastbesloten is haar ambities nieuw leven in te blazen.
Onderwerp
Ambitie
Titel
Muilperen
Auteur
Maria Stahlie
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Em. Querido's Uitgeverij BV, 2022
429 p.
ISBN
9789021436777 (paperback)

Besprekingen

Bij Maria Stahlie hangt veel met veel samen.

Tot de schrijfgenoegens van Maria Stahlie (1955) behoort ongetwijfeld dat ze gestaag doortimmert aan een oeuvre waarin veel met veel samenhangt. Hoofdpersoon in Muilperen is een uitgesproken sympathieke millennial die jaren geleden al eens als pubermeisje figureerde in Stahlies roman Boogschutters. Inmiddels is deze Lisette 25 jaar en alleenstaande moeder van een zoontje van 2.

De identiteit van de verwekker - een niet al te serieus Amerikaans vriendje dat vlak na de conceptie dodelijk verongelukte - heeft ze tot nu toe zorgvuldig geheimgehouden. Haar toch al behoorlijk vage ambities zijn in het moederschap gestrand, maar na een bijna fataal verkeersongeval besluit ze haar leven rigoureus in eigen hand te nemen en van haar ouderlijk huis in Breda naar Amsterdam te verhuizen.

Daar krijgt ze te maken met een uitgesproken onsympathieke buurman voor wie ze een verzengende obsessie opvat. Niet altijd weten Stahlies hypergedetailleerde uitweidingen te boeien. Maar dan ineen…Lees verder

Een roman over wat er gebeurt als je als mens een plan hebt en dan tegen een hardhandige vuist aanloopt. De lezer volgt het verhaal van Lisette Wigman, die samen met haar 2-jarige zoon Wout naar Amsterdam verhuist. Ze is vastbesloten haar ambities nieuw leven in te blazen. Het verhaal is in prettige stijl geschreven en speelt zich af in Amsterdam en Amerika. 'Muilperen' zal een brede tot literaire lezersgroep aanspreken. Maria Stahlie (Arnhem, 1955) is een Nederlandse schrijver. Ze schreef meerdere boeken. Ze won eerder de prestigieuze Multatuliprijs.

Over Maria Stahlie

Maria Stahlie, pseudoniem van Madeline of Madelien Tolhuisen (Arnhem, 2 juli 1955) is een Nederlandse auteur. Ze woont sinds halverwege 2005 (gedeeltelijk?) in Zuid-Bourgondië.

In 2005 kreeg zij de Annie Romeinprijs / Opzij Literatuurprijs voor haar gehele oeuvre.

In de roman Honderd deuren (1997) brengt de achttienjarige Mirjam samen met haar ouders een klein jaar door op het Griekse eiland Paros. In de roman De middelste dag van het jaar (2017) kijkt Mirjams moeder Sylvia terug op dat jaar op Paros. Overigens verwijst 'De middelste dag van het jaar' naar Maria Stahlie's geboortedag, 2 juli.

Het personage 'Dolly' in het boek Boogschutters is vrijelijk gebaseerd op haar moeder. Ze is aan het boek begonnen in een "poging om een monument voor haar moeder op te richten".

Bibliografie