Boek
Nederlands

De wateraap : roman

Mariken Heitman (auteur)
+1
De wateraap : roman
×
De wateraap : roman De wateraap : roman

De wateraap : roman

Genre:
Een studente biologie gaat op zoek naar de theorie over de wateraap - een mogelijke link tussen aap en mens - en ontdekt al doende meer over zichzelf en haar eigen leefwereld.
Titel
De wateraap : roman
Auteur
Mariken Heitman 1983-
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, 2019
172 p.
ISBN
9789025453107 (paperback)

Besprekingen

In de zomer na haar eindexamen verblijft Elke bij Ko, haar oudtante. Ko woont alleen en brengt veel tijd door in haar moestuin, waar ze de seizoenen en de veranderingen in de natuur observeert en beleeft. Elke gaat biologie studeren en keert ieder jaar bij Ko terug om daar haar zomervakantie door te brengen. Tijdens haar studie raakt Elke gefascineerd door de theorie over de wateraap en ze besluit naar Wenen te reizen om een Nederlandse wetenschapper te ontmoeten die hier ooit een boek over schreef. Verder onderzoek naar het bestaan van de wateraap zou kunnen leiden tot een nieuw antwoord op klimaatverandering en stijging van de zeespiegel. Het verblijf in Wenen levert Elke meer inzichten op: ze leert vooral zichzelf en ‘de ander’ kennen. Debuut van Mariken Heitman (1983) die biologie studeerde en lesgeeft op een middelbare landbouwschool. Haar taalgebruik zorgt voor een gedetailleerde beschrijving die doorspekt is met vergelijkingen en metaforen. Daarnaast vragen ook de wetenschappel…Lees verder

Tussenvormen

Niemand neemt haar zoektocht naar de wateraap serieus, maar wat kan Elke dat schelen?

'Misschien had ik de boot niet gemist als ik me eerder had neergelegd bij de communiteit van meisjes onderling", lezen we in 'De wateraap'.

Aan het woord is biologiestudente Elke. Ze voldoet niet aan de verwachtingen van anderen en haar lijf past niet in het decor waarin het zich moet bewegen. Daarom houdt ze zich schuil bij haar oudtante Ko, die zo'n beetje samenvalt met haar omgeving: het landschap, de tuin, haar bezigheden. In Ko's kielzog scharrelt Elke in de tuin. Ze zaait bonen, geeft rabarber water, dunt de wortelen uit ('kennelijk hoefde een wortel niet volgroeid te zijn om naar zichzelf te ruiken') en stekt eeuwig moes: een niet bloeiende koolsoort die zich alleen door stekken laat vermenigvuldigen. Heel precies en tastbaar tekent Heitman in haar debuut het landschap, de natuur en de tuin, en de dieren en planten die deze herbergt. Dat getuigt, meteen al, van een kalm observatievermogen en een fraaie, authentieke pen.

Na het begraven van een vos, waarmee de r…Lees verder

Over Mariken Heitman

Mariken Heitman (Rheden, 1983) is een Nederlands schrijfster.

Heitman groeide op in Gelderland en studeerde biologie aan de Universiteit Utrecht. Daarna was ze werkzaam in de biologische groenteteelt en gaf ze les op een middelbare landbouwschool.

Romans

In 2019 verscheen haar romandebuut De wateraap. Dit deels autobiografische boek werd goed ontvangen en genomineerd voor verschillende prijzen (de Jan Wolkers Prijs en de Bronzen Uil).

In 2021 kwam haar roman Wormmaan uit met als thema hoe de natuur – en dus ook de mens – gevormd wordt. Het boek verbindt twee verhaallijnen. De ene verhaallijn gaat over een zaadveredelaar Elke, die gefascineerd is door erwtenplanten. Daarnaast wordt ze vaak voor man aangezien, wat haar leven mede bepaalt. De andere verhaallijn gaat over Ra, een androgyne vrouw die negenduizend jaar geleden leefde in een periode dat de landbouw werd uitgevonden.

Deze roman won in 2022 d…Lees verder op Wikipedia