Boek
Nederlands

Gerda, de goudvink

Mark Haayema (auteur), Medy Oberendorff (illustrator)
+1
Gerda, de goudvink
×
Gerda, de goudvink Gerda, de goudvink
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Nadat de baas van de volière is overleden, gaan de wijze vogels op de hoogste stok overleggen over de voedsel- en watervoorraad. Naar de loopvogels op de grond wordt niet geluisterd. Onder leiding van Gerda de goudvink komen ze in opstand. Prentenboek met fotorealistische kleurenillustraties. Vanaf ca. 5 jaar.
Onderwerp
Vogels, Samenwerken
Titel
Gerda, de goudvink
Auteur
Mark Haayema
Illustrator
Medy Oberendorff
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Rubinstein, 2021
[36] p. : ill.
ISBN
9789047628545 (hardback)

Besprekingen

Gijs, de baas van de volière, is op 91-jarige leeftijd overleden. De wijze vogels gaan op de hoogste stok overleggen wat te doen met de beperkte drink- en voedselvoorraad. Ieder denkt aan zichzelf en ze komen er niet uit. Buitenstaander Gerda de goudvink mobiliseert de loopvogels op de grond, zodat deze in verzet komen tegen de wijze vogels. Zij zorgt ervoor dat de rollen omdraaien. De lezer wordt in het verhaal getrokken door de manier waarop de verteller je aanspreekt. Hierdoor ga je meedenken met de dilemma’s die zich in het vogelverblijf voordoen. De tekst is uitgebreid en staat meestal apart op een gekleurde pagina naast de afbeelding. Deze zijn zeer gedetailleerd en realistisch. Middenin moet je het boek kantelen zodat het verschil tussen hoog en laag goed naar voren komt. Een mooi verzorgd prentenboek met gouden letters op het omslag. Een waardige opvolger van ‘Johannes de parkiet’ (in 2019 bekroond met Vlag en Wimpel) met een vooruitwijzing op de laatste pagina naar nog meer t…Lees verder

Over Mark Haayema

Mark Haayema (Hardenberg, 3 april 1985) is een Nederlands acteur, poppenspeler en kinderboekenschrijver.

Loopbaan

Haayema speelde in onder meer de series Sesamstraat, Woezel & Pip en Alfred J. Kwak, Het Klokhuis en Ja zuster, nee zuster. Zijn eerste prentenboek bracht hij uit in 2011. Als liedjesschrijver schreef hij onder meer nummers voor Max Velthuijs, Herman van Veen en Kinderen voor Kinderen. Daarnaast schrijft hij vele kinderboeken en speelt hij in theatershows. In 2019 won hij de literatuurprijs Vlag en Wimpel.

Bibliografie

  • (2012) De held van alle helden
  • (2015) De vriendelijke draak
  • (2015) Sterrenwachter
  • (2015) Uit je duim!
  • (2016) Kwijt
  • (2016) De overkant
  • (2016) Oma, mag ik mijn pop terug?
  • (2016) Meneertje Meer
  • (2017) Joep!
  • (…Lees verder op Wikipedia