Boek
Nederlands

Wereldgeschiedenis van Vlaanderen

Marnix Beyen (redacteur), Marc Boone (redacteur), Bruno De Wever (redacteur)
Korte essays over veelal minder bekende, maar daarom niet minder belangrijke historische gebeurtenissen in Vlaanderen, geplaatst in een internationale context.
Titel
Wereldgeschiedenis van Vlaanderen / onder redactie van Marnix Beyen, Marc Boone, Bruno De Wever en 7 anderen ; met medewerking van Femke Proosten
Redacteur
Marnix Beyen 1971- Marc Boone 1955- Bruno De Wever 1960-
Medewerker
Femke Proosten
Taal
Nederlands
Uitgever
Kalmthout: Polis, 2018
566 p.
ISBN
9789463103756 (hardback)

Besprekingen

In welke mondiale context stonden belangrijke of bijzondere momenten uit de Vlaamse geschiedenis? In navolging van een Franse uitgave plaatsen ook Vlaamse historici 'hun' verleden in een breder perspectief – dit om een wetenschappelijk verantwoord tegenwicht te bieden aan eng nationalisme. Dat gebeurt door tientallen historici (zowel hoogleraren als jonge onderzoekers) en journalisten in 81 chronologisch gerangschikte, aan een jaartal gekoppelde en vijf à zes pagina’s tellende artikelen. Van de Nerviërs (200) via de slag van Hoegaarden (1013) en de strijd tegen malaria (1754) naar het ontslag van de Brusselse burgemeester Yvan Mayeur (2017). Het gaat daarbij zeker niet alleen om politieke geschiedenis: zowel de internationale waardering voor Vlaamse madrigalen (1436) als de buitenlandse literaire invloed op de roman 'De verwondering' van Hugo Claus (1962) komen aan bod. Het ontstaan van de Brabantse bierindustrie en Congo worden evenmin vergeten. Recent onderzoek en nieuwe inzichten z…Lees verder

Over Marnix Beyen

Marnix Beyen (Leuven, 10 mei 1971) is een Belgisch historicus en hoogleraar aan de Universiteit Antwerpen. Naast zijn wetenschappelijke publicaties schrijft hij in dagbladen, voornamelijk in de Nederlandstalige Belgische pers.

Leven en loopbaan

Marnix Beyen is de zoon van de hoogleraar en romanist Roland Beyen en de echtgenoot van de hoogleraar Kaat Wils. Hij promoveerde tot licentiaat in de geschiedenis aan de Katholieke Universiteit Leuven, werd universitair onderzoeker en schreef een doctoraal proefschrift (1999). Het proefschrift behandelt de omgang met de nationale geschiedenis in oorlogstijd, vooral tijdens de Tweede Wereldoorlog, zowel in België als in Nederland. Zijn werk werd in boekvorm gepubliceerd onder de titel Oorlog en verleden. Hij werd eerst docent dan hoofddocent en vervolgens hoogleraar aan het Departement Geschiedenis van de Universiteit Antwerpen.

Beyen publiceert regelmatig en hij doce…Lees verder op Wikipedia

Suggesties