Boek
Nederlands

Niet voor de winst : waarom de democratie de geesteswetenschappen nodig heeft

Martha Nussbaum (auteur)
+1
Niet voor de winst : waarom de democratie de geesteswetenschappen nodig heeft
×
Niet voor de winst : waarom de democratie de geesteswetenschappen nodig heeft Niet voor de winst : waarom de democratie de geesteswetenschappen nodig heeft

Niet voor de winst : waarom de democratie de geesteswetenschappen nodig heeft

Pleidooi voor een socratische vorm van onderwijs waarin ook plaats is voor geesteswetenschappen, als essentieel onderdeel van de vorming van de mens tot onafhankelijk denkende, empatische burger in een democratie.
Titel
Niet voor de winst : waarom de democratie de geesteswetenschappen nodig heeft
Auteur
Martha Nussbaum
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Not for profit : why democracy needs the humanities
Uitgever
Amsterdam: Ambo|Anthos, 2017 | Andere uitgaven
213 p.
ISBN
9789026326653 (paperback)

Besprekingen

De morele, complete mens sluit zich onbewust in om ruimte maken voor de commerciële mens. In zeven hoofdstukken houdt de Amerikaanse hoogleraar een vurig pleidooi voor socratisch onderwijs, voor een opvoeding tot kritisch, goed geïnformeerd, onafhankelijk en empathisch, democratisch burgerschap. Dat levert ook economisch voordelen op. Omgang met 'liberal arts' is noodzakelijk. Overal worden de kunsten, de niet-exacte vakken en de geesteswetenschappen wegbezuinigd. De filosoof Rabindranath Tagore in India en John Dewey in Amerika zijn door hun socratische dialogen lichtende voorbeelden. Maar ook tal van experimenten en onderwijshervormers komen aan de orde met voorbeelden en toepassingen. Geen concrete lesmethoden, maar een pleidooi voor een algehele mentaliteitsverandering. Leerlingen dienen te worden uitgedaagd tot competente, kritische burgers in een complexe wereld. De praktische voorbeelden van scholen over de hele wereld maken haar bedoelingen duidelijk.

Over Martha Nussbaum

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Sally Ryan, photographer, www.sallyryanphoto.com

Martha Nussbaum, geboren als Martha Craven, (New York, 6 mei 1947) is een Amerikaans filosoof en hoogleraar rechtsfilosofie en ethiek aan de Universiteit van Chicago. Ze is met name geïnteresseerd in klassieke filosofie, politieke filosofie, feminisme en ethiek.

Biografie

Martha Nussbaum is geboren als dochter van de advocaat George Craven uit Philadelphia en Betty Warren. Ze studeerde in 1969 af in theaterwetenschappen en klassieke talen aan de New York-universiteit. Ze ging verder studeren aan de Harvard-universiteit en bewoog zich geleidelijk aan in de richting van de filosofie waarin ze in 1972 afstudeerde. In 1969 trouwde ze met Alan Nussbaum (en scheidde in 1987), kreeg ze een dochter Rachel en bekeerde ze zich tot het jodendom. Tijdens haar studie werd ze gediscrimineerd en vond ze geen ondersteuning voor kinderzorg. In 1975 promoveerde ze bij G. E. L. Owen en begon filosofie en klassieke talen te doceren aan Harva…Lees verder op Wikipedia