Besprekingen

Stoomcursus 'schelm worden'

Met gemak pakt hij je in, de charmante oplichter die het woord krijgt in de nieuwe roman van Martin Michael Driessen. Maar of zijn schelmenstreken blijven hangen?

Met het zoeken naar zingeving en zelfkennis zijn we, zowel binnen als buiten de literatuur, inmiddels zo vergroeid dat niemand meer zonder lijkt te kunnen. Bij wijze van alternatieve therapie, bestaande uit één betaalbare sessie, is de roman De heilige van Martin Michael Driessen (65) aan te bevelen, de memoires van een schelm die een heel afwisselend leven kon leiden door permanent af te zien van het zoeken naar zelfkennis - een vermoeiende bezigheid die nog confronterend kan zijn ook.

Donatien heet de Fransman die het woord krijgt, hij leefde van 1789 tot 1839, een charmante oplichter en fantast, die uiteindelijk niet meer het gevang uit mag, maar aldaar nog een laatste transformatie bewerkstelligt, namelijk tot bebaarde heremiet en tuinier met geneeskrachtige handen, wat hem de status van heilige zou hebben opgeleverd.

We hebben geen andere bron dan deze verteller, en als er iemand onbetrouwbaar genoemd kan worden, is hij het wel. Dat blijkt bijvoorbe…Lees verder

Gezegend zij de schelm

Roman. Wat kan Martin Michael Driessen vertellen. Hij vertelt zo goed dat je zou vergeten dat hij nog beter schrijft. De heilige is een verademing, maar ook een opgave.

Voor Martin Michael Driessen ontdekte wat een schrijver hij is, regisseerde hij opera's. De Nederlander die in de taal van zijn moeder dramaturgie ging studeren in München, bouwde daar een succesvolle podiumcarrière op. Pas op zijn 45ste, en kort na het verlies van zijn zoontje, debuteerde hij met de fantastische ridderroman Gars. Hij zei daarover: 'Ik ben Gars beginnen schrijven vanuit een machteloze woede tegenover het noodlot.'

Daar is hij nooit mee gestopt. De volgende twintig jaar zou hij woedende verhalen blijven schrijven over en tegen dat noodlot. Jozef die zijn pleegzoon Jezus ontvoert om hem te behoeden voor die voorspelde dood; twee soldatenbroers die in ijltempo hun positie berekenen in afwachting van de bevelhebber die elke vierde soldaat wil laten executeren; een alcoholverslaafde acteur die tijdens een solitaire kanotocht zijn laatste fles whisky vol goede voornemens in de rivier gooit en door diezelfde fles fataal achtervolgd wordt. Met dat laatst…Lees verder

Schurk, heilige en fantast

Met gemak pakt hij je in, de charmante oplichter die het woord krijgt in de nieuwe roman van Martin Michael Driessen. Maar of zijn schelmenstreken blijven hangen?

Met het zoeken naar zingeving en zelfkennis zijn we, zowel binnen als buiten de literatuur, inmiddels zo vergroeid dat niemand meer zonder lijkt te kunnen. Of we er gelukkiger van worden, is niet eens te zeggen. Bij wijze van alternatieve therapie, bestaande uit één betaalbare sessie, is de roman De heilige van Martin Michael Driessen (65) aan te bevelen, de memoires van een schelm die een heel afwisselend leven kon leiden door permanent af te zien van het zoeken naar zelfkennis - een vermoeiende bezigheid die nog confronterend kan zijn ook. Hem niet gezien.

Donatien heet de Fransman die het woord krijgt, hij leefde van 1789 tot 1839, een charmante oplichter en fantast, die uiteindelijk niet meer het gevang uit mag, maar aldaar nog een laatste transformatie bewerkstelligt, namelijk tot bebaarde heremiet en tuinier met geneeskrachtige handen, wat hem de status van heilige zou hebben opgeleverd.

We hebben geen andere bron dan deze verteller, en als er iema…Lees verder

Martin Michael Driessen (1954) heeft met 'De heilige, een schelmenroman' een bescheiden juweeltje afgeleverd. Het is het levensverhaal van Donatien, een schavuit die leeft in Frankrijk ten tijde van Napoleon en de meest onvoorstelbare avonturen meemaakt. Gezegend met een 'totale ongevoeligheid voor de begrippen goed en kwaad' viert hij het leven als struikrover in de Vogezen, neemt hij deel aan een krankzinnige expeditie naar Zuid-Amerika en kijkt niet op een paar moorden meer of minder. Een schuinsmarcheerder eerste klas, moreel ontoerekeningsvatbaar, weet hij het zo te vertellen dat de lezer er niet aan ontkomt enige sympathie voor hem te hebben. Wanneer hij uiteindelijk in een kerker belandt, werkt hij zich op tot een heuse heilige – met de naam Dieudonné (!) – aan wie zelfs wonderen worden toegeschreven. Hoe onwaarschijnlijk ook, het verhaal blijft boeien tot de laatste pagina. Het verdient aanbeveling langzaam te lezen. Het proza is met zorg gecomponeerd en mag daarom ook terdege…Lees verder

Over Martin Michael Driessen

Martin Michael Driessen (Bloemendaal, 19 april 1954) is een Nederlands acteur, regisseur, vertaler en schrijver. In 2016 won hij de ECI Literatuurprijs en in 2018 De Inktaap voor Rivieren.

Leven en werk

Na onvoltooide studies Nederlands en Sanskriet doorliep Driessen van 1978 tot 1980 de studie Theaterwissenschaften aan de Ludwig-Maximilians-Universität in München. Tot 2006 zou hij voornamelijk in Duitsland blijven wonen, waar hij werkte als acteur, onder andere in de film Blaulicht (1982) van Reinhard Wissdorf, en als regisseur en theaterleider voor toneel en opera.

Vanaf 1997 vertaalde Driessen werken naar het Duits, onder andere Joost van den Vondels Lucifer. Hij debuteerde in 1999 als schrijver met de roman Gars, in 2000 direct genomineerd voor de AKO Literatuurprijs (longlist). In 2012 volgde Vader van God en in 2013 Een ware held, genomineerd voor de Gouden Boekenuil. In 2…Lees verder op Wikipedia