Boek
Nederlands

Moeders van anderen

Twee zussen kunnen alleen maar zwijgen over hun drinkende moeder en hun angsten, waarbij de ene er min of meer in slaagt in het gewone leven mee te draaien terwijl de andere steeds meer vervreemd raakt van haar omgeving.
Titel
Moeders van anderen
Auteur
Mirthe Van Doornik 1982-
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2018
284 p.
ISBN
9789044631715 (paperback)

Besprekingen

Personages worden pastiches

De zusjes Kine en Nico hebben drie moeders. Eén onverantwoordelijke, die met haar dochters uit eten gaat, terwijl ze het weinige geld aan schoolspullen zou moeten besteden. Eén die boos is op de hele wereld. En één over wie Kine en Nico niet praten: die met een stinkende adem en vreemd staande ogen; de drinkende moeder. Het is elke keer afwachten wie van de drie de zusjes aantreffen.

Alsof zo'n onbetrouwbare moeder niet al erg genoeg is, zet Mirthe van Doornik (1982) de kinderen ook nog eens neer in een deerniswekkende buitenwijk (het 'eindpunt' van de metro), waar de gebouwen lelijk zijn, de winkels stom, de mensen onaardig. 'Op de liftdeuren kleven groene rochels van de nieuwe buurjongens.' Zo'n zinnetje schept niet alleen een krachtig beeld, maar zegt ook dat deze buurt een urban jungle is, waar de jongens al spuwend hun territorium afbakenen. Debutant Van Doornik kan schrijven. Indringende taferelen, met aandacht voor veelzeggende details, daar ligt haar kracht.

Hoewel: achter elkaar gezet krijgen die tafereeltjes iets repetitiefs. Steeds opnieuw benadrukken ze de rollen van de karakters. Terwijl je al vanaf het begin weet dat Nico sceptisch en boos is, Kine lief en bang en moeder gek en dronken. Op een gegeven moment wil je iemand die uit zijn rol schiet, die een ontwikkeling doormaakt. Omdat dat uitblijft, worden de personages een pastiche van zich…Lees verder

De hoofdfiguren in de debuutroman van de Nederlandse journaliste (1982) zijn twee adolescenten, de zussen Nico en Kine, die in de jaren negentig in een Nederlandse buitenwijk wanhopig proberen om te overleven in een disfunctioneel gezin. In niets doet hun drinkende moeder aan de moeders van anderen denken. Allebei de zussen zitten gevangen in een net van botsende emoties en kunnen alleen maar zwijgen over hun moeders probleem en hun angsten. Kine slaagt er nog het best in om min of meer in het gewone leven mee te draaien, maar Nico raakt steeds meer vervreemd van haar omgeving. Met onderkoelde humor tekent de auteur de drinkende moeder, die laveert tussen de tipi in haar woonkamer, de wietplantage in een slaapkamer en de plekken waar ze haar alcohol verstopt. Met mededogen worden beide zussen neergezet, die kansloos zijn tegenover hun onbetrouwbare moeder en blijvend laveren tussen woede en loyaliteit. Een sterk debuut, ontroerend maar nergens larmoyant, dat een ruim publiek verdient…Lees verder