Strip
Nederlands
Graphic novel naar het boek en de bekroonde film van Nic Balthazar Een aangrijpende lees- en kijkervaring over een jongen die vlucht in een andere wereld. Ben is een jongen met een autisme spectrum stoornis. Hij is anders en de wereld begrijpt hem niet. Op school wordt hij gepest. Hij komt tot rust door te gamen. Maar wanneer de pesters hem ook online achtervolgen is het tijd voor actie.
Titel
Ben X
Auteur
nDurlie
Naar het werk van
Nic Balthazar
Scenarist
Senne De Beul
Taal
Nederlands
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2015
[116] p. : ill.
Aantekening
Gebaseerd op het gelijknamige boek en de film van Nic Balthazar
ISBN
9789401422833 (hardback)

Besprekingen

Ben is een jongen met een autismespectrumstoornis. Hij is anders, en anders zijn roept weerstand op bij de omgeving van Ben. Op school wordt hij gepest. Hij komt tot rust door te gamen. Wanneer de pesters hem ook online achtervolgen, is het tijd voor actie. Een aangrijpend en confronterend stripverhaal over een jongen die vlucht in een andere wereld. Hoopvol ook, omdat hij juist via deze parallelle wereld zijn eigen oplossing creëert. De tekeningen passen qua karikaturale stijl bij het verhaal. Ondanks de soms wat houterige stijl, komen de emoties goed tot hun recht. De game-wereld is kleuriger uitgewerkt dan de schoolwereld van Ben. Een indrukwekkende graphic novel naar het boek (2007) en de bekroonde film (2008) van Nic Balthazar.

Ben X

'Pesten' is nog altijd een actueel thema. Op sociale media en op school is het dikwijls zeer aanwezig. De gevolgen van pesten zijn dikwijls pijnlijk en zelfs dramatisch. Slachtoffers doen er nog vaak het zwijgen toe. Het verhaal van Ben X van Nic Balthazar werd verfilmd en viel internationaal in de prijzen. Maar deze graphic novel van nDurlie mag ook gezien worden. De problematiek van de autistische Ben is aangrijpend. Hij leeft in twee werelden. Thuis leeft hij geborgen bij zijn overbeschermende moeder. Op school en op straat is hij HET doelwit voor de pesters. Alleen tijdens het gamen voelt hij zich super. Daar is Ben een onoverwinnelijke held, met zijn vriendin Scarlite aan zijn zijde. Het boek kaart ook de nonchalance aan waarmee de omgeving, de school omgaat met probleemkinderen en hoe erg het uit de hand kan lopen. Uiteindelijk ziet Emma dat Ben eraan tenondergaat en geeft zij hem de steun om de pesters voor het blok te zetten, wat op een originele wijze gebeurt. Waw, wat een…Lees verder