Boek
Nederlands

De lange weg naar de vrijheid : autobiografie

Nelson Mandela (auteur)
+1
De lange weg naar de vrijheid : autobiografie
×
De lange weg naar de vrijheid : autobiografie De lange weg naar de vrijheid : autobiografie

De lange weg naar de vrijheid : autobiografie

Autobiografie van de Zuid-Afrikaanse politicus en strijder tegen apartheid (1918), die vanwege zijn overtuiging decennialang in gevangenschap verkeerde en de eerst zwarte president van Zuid-Afrika werd.
Onderwerp
Mandela, Nelson
Extra onderwerp
Biografieën non-fictie
Titel
De lange weg naar de vrijheid : autobiografie
Auteur
Nelson Mandela
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Long walk to freedom : the autobiography of Nelson Mandela
Editie
16
Uitgever
Amsterdam: Contact, 2011 | Andere uitgaven
580 p., [24] p. pl.
ISBN
9789025435554 (hardback)

Besprekingen

Autobiografie van 's werelds bekendste vrijheidsstrijder, politiek gevangene en latere president van Zuid-Afrika. Het grootste deel van het boek schreef Mandela, op aandringen van zijn medegevangenen, in zijn cel op Robbeneiland. Openhartig vertelt hij over zijn jeugd in Transkei, zijn advocatenpraktijk in Johannesburg en de eerste kennismaking met de vrijheidsstrijd van het ANC. Daarna beschrijft hij de acties en demonstraties tegen het apartheidsbewind, de tegen hem gevoerde processen en zijn gevangenschap die 27 jaar zou duren. Ten slotte bespreekt Mandela de vanuit zijn cel gevoerde onderhandelingen met de regering over afschaffing van de apartheid en de uiteindelijke vrijlating. Over privé-leven en emoties laat hij betrekkelijk weinig los. Enkele pagina's met zwart-witfoto's illustreren het soms adembenemende en soms woedend makende verslag van een man die zelf zelden zijn beheersing verloor. Mandela schreef zijn levensverhaal in een prettige stijl, kritisch en met distantie, maa…Lees verder

Over Nelson Mandela

Nelson Rolihlahla Mandela (IPA xoˈliɬaɬa manˈdeːla; uitspraak in het Xhosa) (Mvezo, 18 juli 1918 – Johannesburg, 5 december 2013) was een Zuid-Afrikaans anti-apartheidsstrijder en politicus.

Vanaf 1944 was Mandela betrokken bij de strijd van het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) tegen het apartheidsregime in Zuid-Afrika. Als leider van de militaire tak van het ANC werd hij in 1963 opgepakt en kreeg hij een levenslange gevangenisstraf opgelegd. In 1990 kwam hij vrij en werd het ANC gelegaliseerd. Samen met president F.W. de Klerk kreeg Mandela in 1993 de Nobelprijs voor de Vrede voor "hun inspanningen voor het vreedzaam einde van het apartheidsregime en het leggen van de funderingen voor een nieuw democratisch Zuid-Afrika".

Bij de eerste vrije, niet-raciale verkiezingen in 1994 werd de op dat moment 75-jarige Mandela gekozen tot president van de Republiek Zuid-Afrika. In 1999 trad hij af. In Zuid-Afrika wordt hij beschouwd als de "vader des vaderlands". Zijn bij…Lees verder op Wikipedia