Boek
Nederlands

Verbeelding : over waarneming en kunst

Onno Zijlstra (auteur)

Verbeelding : over waarneming en kunst

In de reeks:
Uiteenzetting van de denkbeelden van filosofen als Kant en Wittgenstein over de rol van verbeelding in het maken en ervaren van kunst.
Titel
Verbeelding : over waarneming en kunst
Auteur
Onno Zijlstra
Taal
Nederlands
Uitgever
Arnhem: ArtEZ Press, 2020
303 p. : ill.
ISBN
9789491444630 (paperback)

Besprekingen

In dit boek zet filosoof Zijlstra de filosofische benadering van het begrip ‘verbeelding’ uiteen, waarbij vooral de rol van verbeelding in het maken en ervaren van kunst uitgebreid aan de orde komt. Centraal staat het denkgoed van de 18e-eeuwse filosoof Kant, volgens wie waarneming en verbeelding samen onze realiteit vormen, maar ook denkbeelden van filosofen als Hume, Wittgenstein en Arendt komen aan bod. Tussen de filosofische beschouwingen door, past Zijlstra het denkgoed toe op enkele voorbeelden uit de beeldende kunst. Daarnaast zijn er pagina’s met afbeeldingen in kleur van diverse kunstwerken waar in de tekst niet direct naar verwezen wordt. Met literatuurlijst en personen- en zakenregister. Zijlstra doceert filosofie aan de hogeschool in Zwolle en de theologische universiteit in Kampen en schreef eerder onder andere 'Kunst en de zin van het bestaan' (1998) over kunst en filosofie en 'Wat doet die rode vlek daar linksboven' (2007) over esthetica. Het boek richt zich op een publ…Lees verder

Over Onno Zijlstra

Onno Klaas Zijlstra (14 januari 1949) is een Nederlandse filosoof.

Zijlstra promoveerde aan de Vrije Universiteit Amsterdam op een proefschrift over de filosofie en cultuurkritiek van de Spaanse filosoof José Ortega y Gasset.

Momenteel doceert hij filosofie aan de ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten te Zwolle en aan de Protestantse Theologische Universiteit vestiging Kampen.

Zowel als onderdeel van als naast zijn werk als docent schreef Zijlstra diverse boeken. In 1998 kwam het boek Het kunstwerk en de zin van het bestaan uit. Hierin legt hij de relatie tussen kunst en filosofie en geeft er een uitleg over. Dilemma's. Een kortere inleiding in de filosofie (2003) was zijn volgende boek. Het is speciaal geschreven voor diegenen die bijna niets van filosofie weten, maar er wel graag een algemene indruk van willen hebben. De vraag over de zin van het menselijk bestaan staat in dit werk centraal.

In 2006 verscheen zijn Engelstalige boek …Lees verder op Wikipedia