Boek
Nederlands

Chavs : de demonisering van de Britse arbeidersklasse

Owen Jones (auteur), Nigel Williams (inleider)
+1
Chavs : de demonisering van de Britse arbeidersklasse
×
Chavs : de demonisering van de Britse arbeidersklasse Chavs : de demonisering van de Britse arbeidersklasse

Chavs : de demonisering van de Britse arbeidersklasse

Beschrijving van de stelselmatige demonisering en discriminatie door pers, regering en maatschappelijke bovenlaag van arbeiders en werklozen in Groot-Brittannie͏̈ sinds de regeringsperiode van Thatcher en de teloorgang van de Britse vakbonden.
Titel
Chavs : de demonisering van de Britse arbeidersklasse
Auteur
Owen Jones
Inleider
Nigel Williams
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Chavs : the demonization of the working class
Editie
1
Uitgever
Berchem: EPO, 2013
334 p.
ISBN
9789491297458 (paperback)

Besprekingen

  Je moet het met je eigen ogen hebben gezien om het te geloven: de erbarmelijke omstandigheden waarin grote delen van de Britse arbeidersklasse wonen heden ten dage, of beter gezegd: hokken. Dat is het gepaste woord voor het bestaan in de randstadwijken van de grote Britse steden, waar de paria’s met hun kansloze kroost generatie na generatie een ellendig bestaan leiden. De Angelsaksische mythe van gelijke kansen wordt daar genadeloos gesloopt. En dan krijgt de white trash (blank uitschot) ook nog eens de schuld van zijn eigen ongeluk, want volgens de ‘betere’ standen zijn die ‘armoedzaaiers’ dom en lui. In dat vooroordeel vervalt ook de middenklasse. En toch bevinden velen die menen tot die middenklasse te behoren zich in een precaire situatie waarvan ze zich beter bewust zouden worden, en niet alleen in Groot-Brittannië.
Een van de wantoestanden die Owen Jones aanklaagt in Chavs houdt verband met de Britse media, die een schijn van neutraliteit ophouden, maar steed…Lees verder
'Chavs' ('Council Housed And Violent') gaat over de stelselmatige demonisering door pers en – vooral – regering van de oude blanke arbeidersklasse in Groot-Brittannië sinds de dagen van Thatcher, en de ondergang van de traditionele vakbonden. Werkloze mijnwerkers en staalarbeiders zijn – aldus de Conservatieve Partij, het uit de middenklasse afkomstige journaille en zelfs de Labour-Party sinds Blair en Brown – in aanleg allemaal crimineel, kleden zich als de familie Flodder en ontvangen allemaal onterecht bijstand. Iedereen is bang voor chavs. Weer leuk voor de commercie, want die verdient eraan, bijvoorbeeld aan beveiliging en cursussen zelfverdediging. De auteur – vakbondslobbyist bij het parlement – laat zien hoe het zo gekomen is. En dat werklozen echt niet kunnen gaan werken als er geen werk is. Maar ook wat er gebeuren moet, als Labour uit het zelfgegraven diepe dal wil komen en niet wil dat de arbeidersklasse geen zwaai naar extreem rechts gaat maken. Helder, boeiend, van de in…Lees verder

Over Owen Jones

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Rwendland

Owen Jones (Sheffield, 8 augustus 1984) is een Brits journalist, schrijver, columnist, politiek commentator en links politiek activist. Jones schrijft tegenwoordig onder andere columns voor de krant The Guardian en New Statesman, en schreef in het verleden ook voor The Independent.

Biographie

Jeugd

Jones is geboren in Sheffield als zoon van een vakbondsvertegenwoordiger en een docente IT, en groeit op in Stockport bij Manchester en ook kortstondig in Falkirk in Schotland. Hij omschrijft zichzelf als een vierde-generatie socialist, zo was zijn grootvader bijvoorbeeld ook lid van de Communistische Partij van Groot-Brittannië. Jones behaalt aan de University College van de Universiteit van Oxford een bachelordiploma geschiedenis, en een master Amerikaanse geschiedenis. Na zijn studies werkt hij eerst als vakbondslobbyist, en vervolgens als assistentonderzoeker voor de Labour partij.

Lees verder op Wikipedia