Boek
Nederlands

De naam van de wind

Patrick Rothfuss (auteur), Lia Belt (vertaler)
Kvothe is een befaamd magiër, dief, meestermusicus en moordenaar. De schrijver vertelt over zijn jeugd, zijn rondreis met een groep muzikanten, zijn leven als bedelaar en de periode waarin hij een leerling wordt aan de befaamde Universiteit voor Magiërs en Alchemisten.
Titel
De naam van de wind
Auteur
Patrick Rothfuss
Vertaler
Lia Belt
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The name of the wind
Uitgever
Amsterdam: Boekerij, 2021 | Andere uitgaves
717 p. : ill.
ISBN
9789022557068 (paperback)

Besprekingen

Dit eerste deel van een fantasyserie is een verdienstelijk debuut. Het boek vertelt het (eerste deel van) het levensverhaal van de charismatische en begaafde Kvothe, uit zijn eigen mond. Als herbergier vertelt hij aan een van zijn gasten zijn levensverhaal. Als kind was hij getuige van de moord op zijn familie en vrienden door een demonische macht. Om zich te wreken, diende hij eerst op de universiteit magische krachten te verwerven. Daarna ging hij opzoek naar de dader. Tragisch, afwisselend en spannend weet het lot van de verder weinig sympathieke Kvothe te blijven boeien. Een enkele stoorzender is het veelvuldige gebruik van omineuze slotzinnetjes in de trant van 'Toen wist ik nog niet dat onze tijd bijna om was', die de lezer enigszins op afstand houden. Bevat overbodige kaart. Vakkundige vertaling, behalve in de frequente rijmpjes ("'t Is waar / onomkeerbaar"). Kleine druk.

Over Patrick Rothfuss

Patrick James Rothfuss (6 juni 1973, Madison, Wisconsin) is een Amerikaans schrijver van fantasy en een collegedocent. Hij is het bekendst door de serie The Kingkiller Chronicle, dat door verschillende uitgeverijen werd geweigerd vooraleer het eerste deel, De Naam van de Wind, in 2007 door DAW/Penguin werd gepubliceerd.

Biografie

Patrick Rothfuss werd geboren in Madison, Wisconsin, en groeide op als een enthousiast lezer, ook al omdat het weer in zijn regio bar slecht was en hij geen televisie had. In 1991 ging hij studeren aan de Universiteit van Wisconsin-Stevens Point. Oorspronkelijk wilde hij studeren voor chemisch ingenieur, maar hij veranderde van gedachten en ging voor klinische psychologie.

In 1999 studeerde Rothfuss af in Engels. Na het ontvangen van zijn MA aan de Washington State University keerde hij twee jaar later terug om in Stevens Point les te geven.

Rothfuss' eerste boek, The Song…Lees verder op Wikipedia