Boek
Nederlands

De New York-trilogie

Paul Auster (auteur), Bartho Kriek (vertaler)
Bundeling van drie in New York spelende romans over mensen die de levens van anderen naspeuren en daarbij op vragen over hun eigen identiteit stuiten.
Bevat
Titel
De New York-trilogie
Auteur
Paul Auster
Vertaler
Bartho Kriek
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The New York trilogy
Editie
9
Uitgever
Amsterdam: De Arbeiderspers, 2011 | Andere uitgaves
358 p.
ISBN
9789029567190 (paperback)

Andere talen:

Besprekingen

Medio jaren '80 maakte de Amerikaanse schrijver Auster (1947) naam met drie korte romans, 'Broze stad', 'Schimmen' en 'De gesloten kamer', die bekend werden als de 'New York Trilogie'. Onder die titel zijn de eerder los verschenen vertalingen gebundeld. De romans vertonen kenmerken van de detective, maar behandelen thema's als identiteit, schrijverschap, toeval en (nood)lot en de verhouding taal-werkelijkheid. De hoofdfiguren worden geconfronteerd met het verzoek zich te gaan verdiepen in het leven van een ander. Teruggeworpen op zichzelf tijdens zoektochten door New York gaan ze zich vragen stellen omtrent hun eigen zijn. Observator en geobserveerde vallen steeds meer samen in deze bij alle raadselachtigheid glashelder geschreven romans en de lezer mag zich afvragen of hij niet te maken heeft met de hersenspinsels van de in isolement rakende vertellers (vgl. de titel van Austers prozadebuut 'Het spinsel van de eenzaamheid'). Er zijn veel onderlinge verbindingen, zoals de ik-figuur va…Lees verder

Over Paul Auster

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door David Shankbone

Paul Benjamin Auster (Newark (New Jersey), 3 februari 1947) is een Amerikaans auteur. Hij is getrouwd met schrijfster Siri Hustvedt. Auster staat bekend als een postmodern auteur.

Literaire loopbaan

Na het behalen van een diploma aan de Columbia University in 1970 verhuisde Auster naar Frankrijk. Sinds zijn terugkeer in Amerika in 1974 heeft hij zijn eigen gedichten, essays, romans en vertalingen van Franse schrijvers zoals Stéphane Mallarmé en Joseph Joubert gepubliceerd.

Zijn eerste roman was een detectiveroman genaamd Squeeze Play en werd geschreven onder het pseudoniem Paul Benjamin (Benjamin is zijn tweede naam).

Auster bereikte bekendheid met een reeks van drie experimentele detectiveverhalen (City of Glass (1985), Ghosts (1986) en The Locked Room (1986)) die collectief als The New York Trilogy werd gepubliceerd (1987). Deze boeken zijn geen conventionele detectivev…Lees verder op Wikipedia